Uitgenodigd

En hij stuurde zijn dienaar eropuit tegen de tijd van de maaltijd om de genodigden te zeggen: Kom, want alle dingen zijn nu gereed. En zij begonnen zich allen eensgezind te verontschuldigen. (vers 17-18)

Lieve zussen,

De Here Jezus is uitgenodigd voor een maaltijd bij een vooraanstaande Farizeeër.
Opnieuw ziet Hij de zelfgenoegzame houding van de wetgeleerden.
Zij vinden zichzelf zo belangrijk en vroom dat ze zeker zijn van een ereplaats in de hemel.
Door middel van een gelijkenis maakt Jezus duidelijk dat mensen met zo’n houding niets van het Evangelie hebben begrepen.
Erger nog: ze verspelen hun plaats op het feest van de hemelse Gastheer…

In Jezus’ verhaal stuurt een man zijn dienaren eropuit om de genodigden op te halen voor het feestmaal.
Alles staat klaar om hen te ontvangen.
Maar de genodigden hebben allemaal belangrijker dingen aan hun hoofd en zeggen het feest af.
Waar hebben ze het zo druk mee?
Met zichzelf! Met hun zaken, hun bezittingen, hun relaties en hun imago.
Ze hebben geen tijd voor het feest.

Een diepe belediging voor de gastheer.
Daarom laat hij de mensen ophalen die allerminst hadden verwacht op zo’n belangrijk feest te mogen komen.
Mensen die zichzelf daar te minderwaardig voor vinden.

Wat een ernstig verhaal.
Het zet ons stil bij de vragen: Schat ik Gods eervolle uitnodiging op waarde? Of denk ik belangrijker zaken aan mijn hoofd te hebben dan het komende feest van de Heer?
Besef ik dat het een groot voorrecht is dat God mij roept? Dat ik het niet aan mijzelf te danken heb dat ik op het feest mag komen?
Of zeg ik ‘Heer, ik moet eerst nog wat anders doen. Ik heb nu geen tijd om me met U bezig te houden. Het past niet in mijn planning om Jezus te volgen en te leven voor uw koninkrijk. Misschien later…’
Als andere dingen belangrijker zijn dan de band met onze hemelse Gastheer, is er iets ernstig mis!

Lieve zussen, we mogen ons ook deze week weer voorbereiden op het komende feest.
Is het niet om stil van te worden dat God ons roept, zonder dat wij dat verdienen?
Laten wij zijn uitnodiging met beide handen aannemen.
Heel ons leven mag in het teken staan van de grote eer die ons te beurt valt.

Gebed: Heer, dank U voor uw uitnodiging die ik zomaar mag aannemen. Wat een eer! Dank U dat de Here Jezus mij toegang verleent tot uw feest. Ook deze week mag ik mij voorbereiden op die heerlijke gebeurtenis. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

 1. Bedankt allemaal voor jullie lieve reacties. Ik heb 1 broer en mijn moeder. Ik ga regelmatig bij mijn moeder, langs . Erg fijn.

  Gezegende avond!

 2. Inderdaad Grace het is om stil van te worden ondanks alles wat fout ging in mijn leven nodigt Hij ook mij uit. Niet te bevatten.
  Dat ik bereid zal zijn Here Jezus ieder moment van de dag om aan te zitten aan die tafel.
  Glorie aan God .

  Sterkte Marjan in dit rouwproces. Dat de Here Jezus jou vertroost in dit verlies.
  Mijn moeder is 10 jaar geleden overleden deze week en ik kan haar nog zo vreselijk missen dat ik ineens in huilen uitbarst.
  Zo begrijpelijk Marjan het is nog maar zo kort.
  Zoals Andrie zegt, laten we ons warmen aan de waardevolle herinneringen.

 3. Goedemorgen, gisteren heb ik nog een wat langere reactie geplaatst, zie overdenking zaterdag. Fijne dag allemaal, geniet van het zonnige winterweer!

  1. Mooie overdenking weer Grace. Wat zijn we bevoorrechte mensen, met zo’n liefdevolle God en Vader!

   Hoi Marjan, ik heb je reactie van zaterdag nog even gelezen, over loslaten…
   Ja moeilijk he? Mijn moeder is net 3 weken geleden overleden, en o wat mis ik haar. Maar toch: ik probeer het anders te bekijken, ik laat haar niet los, dat hoeft ook niet denk ik, want ik houd me vast aan alle mooie herinneringen die ik aan haar heb. Ik las laatst ook ergens: loslaten is een andere manier van vasthouden, en zo ervaar ik het nu ook.
   En natuurlijk blijft het verdriet en gemis daar naast staan, dat probeer ik maar gewoon te accepteren. Het hoort erbij, het geeft immers aan hoeveel je van iemand hebt gehouden en hoe gehecht je was aan iemand… dat mag er gewoon zijn.
   Ik wens je sterkte in jouw persoonlijke leven, Marjan. Dikke knuffel van mij, liefs,

 4. Goedemorgen allemaal, wat een voorrecht om te weten dat we uitgenodigd zijn bij De Heer van de schepping. Toen het tot mij door drong dat God van mij hield zoals ik was en hoe ik ook ben , was ik helemaal overdonderend Híj houdt van mij ,al doe ik zo gek als een droppie ,Híj houdt van mij. Wát een ontdekking was dat, dat er van je gehouden kon worden. Ik geniet er nog elke van, én kijk uit naar de toekomst.
  Fijne dag zussen.

 5. 1.Hoort, Jezus noodt U, kom tot het feest,
  kom alle dingen zijn gereed,
  voor arm en rijk is er plaats bereid,
  trek aan thans het bruiloftskleed.

  Refr. Elk die wil mag komen,
  gaat tot de Koningszaal,
  o zwakken en vermoeiden,
  daar ‘s plaats aan ’t Bruiloftsmaal.

  2. Hoort, Jezus noodt U, kom tot het feest,
  ’t licht straalt van ver u tegemoed,
  een ereplaats is voor elk bereid,
  die rein is door Jezus’ bloed

  3. Hoort, Jezus noodt U, kom tot het feest,
  kom arme zondaar, stel niet uit,
  de Vader roept u een welkom toe,
  kom neem nu een vast besluit.

  Prachtig lied uit Johannes de Heer (nr. 54) .

  1. Goede Morgen,
   Heel mooi Margreeth,
   Ik sluit mij aan bij jouw prachtige lied.
   Het past zo goed ,
   bij de overdenking van deze morgen.
   Een overdenking,
   waar wij deze week over na mogen denken.
   Amen🙏

  2. Precies het lied dat gelijk in míjn hoofd kwam!! Mooi, Margreeth! Het is idd een hele eer… Door alle dingen van nu vergeet ook ík dat vaak… Vergeef me, Heer Jezus, en laat me serieus én vrijmoedig met U bezig zijn.. Ook deze week weer, de laatste als 49 jarige…..

  3. Gelezen Marjan. Loslaten klínkt idd zo makkelijk.. Maar het is zwaar, vooral als je een goede band had, met je vader en je manager. Al voelt dat natuurlijk heel verschillend.. Heb je nog een moeder en/of broers en zussen, waar je herinneringen mee kunt delen? Dat kan erg fijn zijn.. Heel veel sterkte en de troostende nabijheid van de Heer gewenst hoor!! 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *