Je kunt iets doen

Niemand heeft ooit God gezien. Als wij elkaar liefhebben, blijft God in ons en is Zijn liefde in ons volmaakt geworden. (vers 12)

Lieve zussen,

We leven in een wereld waarin mensen elkaar veel pijn kunnen doen.
Dat is een ander soort leed dan iets waarin mensen niet de hand hebben, zoals ziekte of een ongeval.
Het is leed wat moeilijk te verwerken is, omdat je vaak het onbevattelijke een plek moet zien te geven.
Denk maar aan misbruik of bedrog.

De ene mens kan de andere iets aandoen. Maar hij kan de ander ook iets wezenlijks ontzeggen. Zoals liefde, erkenning of respect.
Dat is niet minder schadelijk.
Zulk leed kan impact hebben op heel je bestaan.
Het laat sporen na in je persoonlijkheid en in je functioneren.
Het kan leiden tot ziekte, psychisch en lichamelijk.
Ja, het kan je zelfs in een geloofscrisis brengen.

God zegt dat wij nú al het nieuwe leven mogen beginnen, op deze aarde.
Johannes raakt er in zijn brieven niet over uitgepraat.
Gods grote liefde, in de Here Jezus aan ons betoond.
Liefde, waarin wij Hem mogen volgen.
De Here Jezus was diep geraakt door het onrecht dat Hij om zich heen zag.
Scherp veroordeelde Hij hoe mensen elkaar uitbuitten, afwezen en elkaar een juk oplegden.

Lieve zus, misschien heb jij te maken met (de gevolgen van) liefdeloosheid.
Weet dan dat ook jij je machteloosheid kunt omzetten in kracht.
Het kan moeilijk zijn om dat keerpunt te vinden, vooral als je gevoel van machteloosheid groot is.

Deze wereld heeft liefde nodig.
Je hoeft niet alles van iemands moeiten te begrijpen om liefde te kunnen geven.
Ga er maar vanuit dat het groter en anders kan zijn dan je denkt.
Met je eigen mogelijkheden kun je het leven van de ander een stukje draaglijker maken.
Een beetje lichter en warmer.
Wat minder eenzaam.

Laat de ander voelen dat hij door jou gehoord en gezien wordt.
Dat hij er mag zijn, met alles wat bij hem hoort.
Je kunt zijn verdriet erkennen, in plaats van het weg te praten.
Luister naar de ander, zonder oordeel.
Je hoeft immers niet meteen je mening klaar te hebben of een oplossing aan te dragen.

Je hebt vandaag veel in handen.
Je kunt iets doen, iets wat een wereld van verschil maakt.
Je kunt liefde geven.
De liefde die jij zélf elke dag van God mag ontvangen.

Gebed: HEER, dank U voor uw liefde in mijn leven. Open mijn ogen voor wat mijn naaste nodig heeft en help mij om lief te hebben. Ook als mijn eigen omstandigheden moeilijk zijn. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

  1. Ik wil er geen. Heb ook nóóit een griep enting gehad en het is meer dan 20 jaar geleden dat ik griep had. Bovendien vertrouw ik het vaccin niet, omdat het zo snel in elkaar wordt gebrouwen, waar dat normaliter 10 jaar duurt….

  2. Voorlopig is het nog niet zover Jenny. Tegen de tijd dat ze werkelijk voor ons beschikbaar zijn zal het een kwestie zijn van :bidden om wijsheid, je enigszins verdiepen in het (betreffende) vaccin. (Een vaccin uit China of Rusland zou ik persoonlijk minder vertrouwen dan een Europees ontwikkeld vaccin, omdat de eisen hier veel hoger zijn). En het blijft een persoonlijke afweging. De derde fase van de ontwikkeling van een vaccin duurt gewoonlijk jaren, die wordt nu sterk ingekort. Je kunt er wel vanuit gaan dat een Europees ontwikkeld vaccin op korte termijn veilig, over de lange termijn weten we niets. Maar we kunnen sowieso niet in de toekomst kijken, geen van ons weet überhaupt of we over 5 of 10 jaar nog leven of misschien een ziekte hebben gekregen. De vraag is ook: wil je op anderhalve meter van je naasten blijven leven, of wil je graag weer meer nabijheid. Want daarvoor is vaccinatie wel heel wenselijk. (En als alleenstaande ervaar ik de emotionele schade die langdurig gebrek aan nabijheid en fysiek contact heeft, dus ik zal dat zeker mee laten weten)
   Het is voor mij in ieder geval nog niet vanzelfsprekend; de griepprik haal ik sinds vorig jaar wel ivm zware chronische ziekte.

 1. Bedankt Grace voor deze overdenking,en o zo waar.Abba Vader U alleen .Amen op het gebed . Alle zussen een gezegende dag lieve Groetjes.

 2. Goedemiddag Jantine,Ik begrijp jouw situatie,en jouw kinderen.Ik heb dat ook als kind meegemaakt,een vader die je contunie naar benede haalde,je kleineerde,en een moeder die net zo hardt meedeed,en dat draag je heel je leven mee.Wat goedt dat een van je kinderen nog durfde tegen te spreken ,wanneer krijg ik een compliment van jou.Bij mijn vader mocht je niet tegen spreken ,want dan werdt het alleen erger.Ik weet dat heel mijn leven angstig ben geweest voor mijn vader.Hij is er niet meer.Maar wat mooi Jantine dat jij wel besloten heb je kinderen geliefd te laten voelen.Geef je kinderen een knuffel een aai op hun bol op zijn tijd,want ik heb dat nooit gehad ervaren,als een groot gemis .Ik ben nu een volwassen vrouw ,denk vaak hier over ,dat je eigen moeder je nooit een knuffel gaf of een aai over je bol ,ook zij is er niet meer.Ik wens je veel Sterkte om vader en moeder tegelijk te zijn.En God zegen het allerbeste .lieve Groetjes

 3. Lieve zussen,
  Willen jullie voor mij bidden, ik heb nu zoveel pijn. Iemand zei gisteren in een film “mijn pijnen doen pijn “en zo is het. Alvast bedankt.

  1. Lieve Riek,
   Ik bid zeker voor jou. Wat afschuwelijk . Dat onze Hemelse Vader je dat geeft wat jij nu nodig heeft.

   Liefs van Anneke

  2. Lieve Riek, wat afschuwelijk voor je, ondraaglijke pijn.
   Ik draag je op aan God, onze Vader, en bid voor je om draagkracht en moed.
   Veel sterkte lieve zus.

 4. Heftig zeg! Kantine, jij “moet” dus liefhebben voor twee… Erg dat je man zo hard is, zo zal hij toch niet altijd geweest zijn. Sterkte alle drie! 😘 Ik heb ook het bijbelgedeelte gelezen en vind altijd vers 20 moeilijk. Juist God kun je liefhebben, omdat je weet dat Hij volmaakt is en omdat je Hem leert kennen door over de Heer Jezus te lezen in Zijn woord. “Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien”, dat “zien” kan ook met de “ogen” van je hart. Maar mensen, die je van alles kunnen aandoen, stel dat iemand je kind vermoord, om z’n telefoon, oid. Dan borrelt haat toch op?? Tenslotte moet je vergeven, maar dat is een lange weg… Ja, deze tekst vind ik moeilijk..

 5. Dag lieve zussen, wat een zorgen lees ik deze morgen, dat we nu met al onze zorgen bij God mogen komen en het bij hem in zijn handen willen leggen, Hij zelf zegt toch in zijn woord, kom dan tot mij met al U zorgen en verdriet en Ik zal U rust geven .🙏

  1. Natuurlijk Anita, we leggen dagelijks onze zorgen en verdriet bij het Kruis neer. Hij geeft rust en kracht om alles te dragen, maar er staat niet in bijbel dat we dat niet zullen hebben. Als we als volgelingen van Jezus niet verzocht zouden worden dán moeten we ons zorgen gaan maken. HIJ is er wel altijd bij en eens zal Hij alle tranen van onze ogen drogen. Dát houdt ons op de been én geeft mij rust. En wat een toekomst ligt er voor ieder klaar wat een genade om dat te mogen weten.

 6. Lieve zussen, zo even drie nare situaties op een rij… wat pijnlijk voor jullie alledrie! En wat zijn jullie wijs in hoe jullie er mee omgaan! Petje af voor jullie liefdevolle reacties.
  Ikzelf heb daar weinig ervaring mee, kom uit een liefdevol gezinsleven en heb goede contacten met broers en zussen. Wat lijkt mij dat moeilijk dat je familie geen contact met je wil…
  Ik wens jullie allen veel sterkte, liefde, moed en vasthoudendheid toe. Jullie zijn stuk voor stuk supersterke vrouwen! Dat kunnen jullie niet vanuit jezelf. Dat is wat het kennen en ervaren van Gods liefde
  met jullie doet!
  Gezegende dag voor alle lieve zussen, knuffel,

 7. Soms bij het lezen van een overdenking komt er iets naar boven dat jij hebt meegemaakt.
  Zo ook ik,een broer ,die mij niet meer opzoekt,spreekt,of taal nog teken geeft,dat doet mij pijn maar zoals ik nu lees ook onze God.
  Ik blijf ,gewoon een kaartje of app,of bericht op de PC sturen met de kerst dagen,ook op zijn verjaardag,trouwdag,van beide van hem en zijn vrouw,dit al 4 jaar lang.
  Maar geen gehoor.
  Maar ik blijf het volhouden,en hopen eens eens antwoord terug te krijgen.
  Bid hiervoor tot onze God,en weet dat God alles doet op zijn tijd.🙏
  Waar liefde woont gebied de Heer’ zijn zege,:Daar woont Hijzelf daar wordt zijn Heil verkregen
  Het ’t leven tot in eeuwigheid.🙏

  Allen een fijne dag gewenst uit een zeer regenachtig Voorthuizen.

  1. Dit stuk is echt een antwoord op mijn gebed. Het botert niet zo tussen mijn bijna volwassen kinderen en mijn partner. Gisteren nog zei één van hen tegen hun vader: kun je ook iets anders tegen me zeggen dan dat ik mijn rommel op moet ruimen, ik krijg nooit een compliment van je. ‘Tot je doet wat ik zeg, heb ik het daarover was zijn reactie’. Ik maak me vaak zorgen wat deze kritische houding zal doen met hun godsbeeld aangezien ze al niet zoveel met geloof hebben. Ik lag er vannacht wakker van. Nu lees ik dit: ik kan mijn kinderen en mijn partner niet veranderen, maar ik kan mijn kinderen wel laten ervaren dat ze geliefd zijn.
   Sterkte Gerry, laten we volhouden met liefhebben ook in deze lastige situaties.

  2. Wat is het toch een moeilijk als familie je niet meer willen kennen. Net als Gerry laat mijn broer niets meer van zich horen ook ik stuur nog steeds kaarten al 25 jaar lang, mijn oudste zus stuurt sinds 2 jaar alles terug en wil niets meer van ons weten. Maar er is hoop, met mijn schoonfamilie hebben wij 20 jaar geen kontact gehad totdat mijn man zei we gaan naar moe toe. We hebben nu een redelijk kontact met de familie al is het niet echt fijn. Mijn schoonmoeder is al 97 jaar het is dus wel fijn dat we haar af en toe nog zien. God doet wonderen dus wie weet Gerry wat Hij in de levens van je broer en schoonzus heen doet juist door jou kaarten enzo heen.
   Veel liefs en een knuffel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *