Wat je moet bewaren

... bewaar ze in het diepste van je hart.
(vers 21)

Lieve zussen,

Gisteren lazen we dat we ons innerlijk goed moeten bewaken.
Ons hart is de bron van onze gedachten, woorden en daden.
Daarom moeten we die bron zuiver houden en beschermen tegen de ‘besmetting’ van de zonde. (vers 23) 

Vandaag mogen we leren wat we juist wél binnen mogen laten.
Sterker nog, wat we daarna zelfs heel goed moeten bewaren, diep in ons hart!

‘Mijn zoon …’ Zo begint dit gedeelte. (vers 20)
De manier waarop een Joodse leermeester zijn leerling aanspreekt. 
Zijn levenslessen zijn niet zomaar wat mooie uitspraken. 
De schrijver leert ons wat échte wijsheid is en onderwijst ons in het leven met God. 
Als het gaat om Gods levenslessen, moeten we de deur van ons hart wijd open zetten.

Dus luister goed naar mijn woorden, zegt de schrijver. Houd mijn uitspraken steeds voor ogen. Ja, bewaar mijn woorden diep in je hart.
Dat is van levensbelang!
Lees vers 22 maar:

Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden,
sterken heel het lichaam als een medicijn.

Als je je hart met die wijsheid vult, zal het goed met je gaan!
De zonde doet je immers alleen maar kwaad en tast heel je welzijn aan.
Een vertroebeld hart, waarin donkere gedachten en overwegingen ronddwalen, maakt je ongelukkig.
Er ontstaat afstand tussen God en jou. 
Dit is te lezen in je blik, te horen in je woorden en te zien in wat je doet…

Maar als de ‘bron van je leven’ gevuld is met wat God ons leert, zul je gelukkig worden.
Liefde, goedheid, eerlijkheid, zachtmoedigheid …
Stel je eens voor dat je gedachten, woorden en daden dáárdoor gekleurd zouden worden!
Dan verandert alles.

Gebed: Heer, ik wil mijn hart wijd open zetten voor de wijsheid die U mij aanreikt. Uw Woord, waar ik gelukkig van zal worden. Help mij om mijn innerlijk te vullen met wat U mij leert. Zodat ik in mijn leven kan laten zien Wie U bent. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

 1. Wat een lieve bemoedigingen ontving ik gisteren van jullie. Zo bijzonder ik moest er om huilen.
  Omdat het mij ontroerde.
  Ik ben helemaal niet alleen want ik heb jullie. Dat is een gebedsverhoring van God. Ik print jullie reacties uit en leg ze op mijn bureau, zodat ik het telkens kan lezen. Ik bid ook voor jullie. Ieder heeft zo zijn eigen pijn en verdriet. Ik heb een gebedsboekje gemaakt met gebedspunten en dank punten. zodat ik voor jullie kan bidden. Daar heb ik nu veel tijd voor omdat ik veel alleen ben. Ik wens jullie de zegen van God toe en vooral Zijn liefdevolle armen om jullie heen.
  Veel liefs van mij voor jullie allemaal. ❤️

  1. Wat mooi Noa, het ontroert me wat je schrijft. Ja het doet je zo goed he, dat zussen om je heen staan, elkaar bemoedgen en voor elkaar bidden. Dan krijgt de duivel ook geen kans, de Geest van God wint het gevecht!
   Sterkte lieve Noa, ook ik bid voor jou: om kracht voor elke dag, blijdschap en vrede in je hart, maar ook dat je lieve mensen mag ontmoeten waarbij je wel over je geloof mag en kan spreken.

  2. Lieve Noa,ik hoop dat er in je omgeving mensen zijn oud of jong waar je heen mag en kan gaan om samen over Gods liefde te praten. Ik weet niet waar en in welke plaats je woont maar hoop dat je daar een echte vriendin mag krijgen.
   Ik wens je moed en Gods nabijheid toe.Ga met God en Hij zal met je zijn
   Liefs en sterkte

 2. lieve zussen ga ook door dingen , maar Clara wat mij helpt dwars door dingen heen God te aanbidden en te prijzen ,Gospelliederen op te zetten en dan hard op mee te zingen, of gewoon even een moment huilen en mijn zorgen aan de Heer te geven,dwars door de liedjes heen,De Heer ziet ons, elke traan, en houdt van ons wij zijn ,zijn Parels, iedereen is kostbaar in God s ogen, dit kunnen we elke dag belijden totdat we het geloven,De Heer is goed weet wat hij doet, dank je Agnes voor de bemoedigende psalm, lied ga het opzoeken op you tube en meezingen,heel veel sterkte en God zegen toegewenst voor een ieder die dit leest en bedankt Grace voor de bemoedigingen van elke dag,God bless you all

 3. Lieve zussen en broer,

  Alleen Abba Vader kent onze diepste verlangens. Hij wil ons leiden op het juiste pad. Geef jezelf volledig over aan de Heere Jezus. Wees stil, laat Hij je leiden.
  Grace, dank je wel voor de woorden van geloof!

  Dit lied is ter bemoediging voor iedereen en ihb voor Clara.
  God’s zegen allemaal!

  Opwekking 717
  (o.a. in Psalm 42:12/ 62:2)

  Stil mijn ziel wees stil
  En wees niet bang
  Voor de onzekerheid van morgen
  God omgeeft je steeds
  Hij is er bij
  In je beproevingen en zorgen
  God U bent mijn God
  En ik vertrouw op U
  En zal niet wankelen
  Vredevorst vernieuw een
  Vaste geest binnen in mij
  Die rust in U alleen
  Stil mijn ziel wees stil
  En dwaal niet af
  Dwars door het dal zal Hij je leiden
  Stil, vertrouw op Hem
  En hef je schild tegen de pijlen van verleiding
  God U bent mijn God
  En ik vertrouw op U
  En zal niet wankelen
  Vredevorst vernieuw een
  Vaste geest binnen in mij
  Die rust in U alleen
  Stil mijn ziel wees stil
  En laat nooit los
  De waarheid die je steeds omarmd heeft
  Wacht wacht op de Heer
  De zwartste nacht
  Verdwijnt wanneer het daglicht doorbreekt
  God U bent mijn God
  En ik vertrouw op U
  En zal niet wankelen
  Vredevorst vernieuw een
  Vaste geest binnen in mij
  Die rust in U alleen
  God U bent mijn God
  En ik vertrouw op U
  En zal niet wankelen
  Vredevorst vernieuw een
  Vaste geest binnen in mij
  Die rust in U alleen
  Ik rust in U alleen
  In u alleen

 4. Dorst naar geluk kan alleen God lessen, Johannes 4:14. Ik lees jouw verdrietige situatie. Vraag God om je hart helemaal te vervullen met Zijn liefde, waar je zo erg verlangt. Jezus geeft jouw een liefde, die geen enkele man jou kan geven. Hij wil je helen.

 5. Tijd van stilte, tijd voor God!
  Ik bid dat het jou (en mij) innerlijke rust zal geven
  Mooi dat je zo vroeg daar al ruimte voor neemt ❤️🙏

 6. Heer geef mij een rein hart iedere keer weer opnieuw.

  Zo herkenbaar Clara er zijn mensen in je leven die in staat zijn het slechtste in je naar boven te halen en dat geeft zo’n strijd in je hart.
  Ik sluit mij aan bij jouw gebed Grace.

  Arglistig is mijn hart tot het rust vind bij God.

 7. Ik heb de afgelopen periode geleerd dat een vertroebeld hart ook door een ongezonde relatie kan ontstaan.
  Ik verlang naar liefde, goedheid, eerlijkheid en zachtmoedigheid. En het kan maar zo betekenen dat ik uit m’n relatie moet stappen. Met alle pijn en verdriet die daarbij hoort.
  Deze overdenking bemoedigd mij. Verlang naar wijsheid die God mij wil aanreiken om (eindelijk) gelukkig te worden

  1. Sterkte voor jou! Zo te lezen zit je in een moeilijke situatie..
   Bij God zijn alle dingen mogelijk!

  2. Lieve Clara,
   “Gelukkig” wordt je door jouw relatie met God, geen mens kan dat vervangen. Wees alert als het gaat om relaties. De satan weet dat dit een sterk wapen is van hem. Neem dit aan van een ervaringsdeskundige 😉 (helaas). Dat wat God samengebracht heeft kan geen mens verbreken! Relaties zijn er omdat wij moeten leren om lief te hebben zoals Jezus dat deed, onvoorwaardelijk én dienend! Niet door jezelf weg te cijferen, begrijp mij goed, maar door jouw relatie met God hoeft dat ook niet. Ik bid je Zijn Wijsheid toe, lieve zus!

  3. Heel veel sterkte, kracht en liefde bid ik je toe, Clara. Wijsheid van boven in het nemen van nodige beslissingen, laat j e daarin leiden door Hem.

  4. Sorry lieve Clara ik vergat je te bemoedigen, veel sterkte en wijsheid wens en bid ik je toe. Dat we als zussen biddend om jou heen zullen staan.
   Veel liefs

  5. Sterkte, Clara! De Heer zal uitkomst geven, Hij, Die altijd Zijn gunst gebiedt, k zal in dat vertrouwen leven en dat melden in mijn lied. k Zal Zijn lof, zelfs in de nacht, zingen, daar ik Hem verwacht. En mijn hart, wat mij moog treffen, tot de God van mijn leven heffen! Hij zij je nabij!! 😘

  6. Lieve Clara.
   Er is al zo veel door zussen tegen jouw gezegd, daar sluit ik mij bij aan.
   Neem het mee in mijn gebed,🙏
   en wens je sterkte toe .🌈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *