Houvast

Wat Ik gedaan heb, zal Ik blijven doen,
Ik zal je steunen en beschermen.

Lieve zussen,

Wat een prachtige belofte om dit jaar mee af te sluiten.
Ik vond deze tekst in een profetie van Jesaja.

Jesaja wijst de Israëlieten op het contrast tussen God en de afgoden van Babel, het land waar ze in ballingschap zijn.
Deze afgoden zijn beelden die door mensen gedragen moeten worden, omdat ze niets kunnen.
Terwijl de levende God juist zélf zijn kinderen draagt!
God spreekt zijn ontredderde volk moed in.

Luister naar mij, volk van Jakob
en al wat er van Israël nog over is –
van de moederschoot af door Mij gedragen,
door Mij gekoesterd vanaf de geboorte:
Tot in je ouderdom blijf Ik dezelfde,
tot in je grijsheid zal Ik je steunen.

God is trouw!
Hij is zijn werk met dit volk begonnen.
En Hij zal het ook afmaken.
Wat moet deze boodschap troostend zijn geweest voor de Israëlieten.
Uit de beeldspraak in Gods woorden blijkt hoeveel Hij van zijn kinderen houdt.
Het zijn woorden die ons aan moederliefde doen denken.
God heeft zijn volk gekoesterd en gedragen, zoals een moeder met haar pasgeboren baby doet.
Wat een liefde!
Een moeder laat haar kind toch niet in de steek? Ook niet als het door eigen schuld in de problemen is geraakt?

Wat Ik gedaan heb, zal Ik blijven doen,
Ik zal je steunen en beschermen.

Deze woorden laten precies zien hóe God is.
Hij verandert niet.
Hij laat zijn werk niet los.
Hij zal voor zijn volk blijven zorgen.

Deze tekst is ook een bemoediging voor ons.
Wij mogen bij Gods volk horen, het volk dat Hij liefheeft.
Wij zijn maar kwetsbare, veranderlijke mensen.
Ook wij kunnen op het verkeerde spoor zitten, net als het volk Israël.

Maar we hebben een God die ‘zal blijven doen wat Hij gedaan heeft’.
Hij is zijn werk in ons begonnen en Hij zal het ook voltooien.
Zijn werk in ons sámen, als christenen.
En zijn werk in ieder van ons persoonlijk.

Straks laten we 2020 achter ons en gaan we het nieuwe jaar in.
Gelukkig mogen we dat doen met de God die ons zal steunen en beschermen, zoals Hij altijd heeft gedaan.
Hij is onze Houvast.

Gebed: Heer, we willen U danken dat U ons hebt gekoesterd en gedragen in het afgelopen jaar. Wij mogen erop vertrouwen dat U dat ook in het komende jaar zult doen. Wees ons nabij, deze laatste uren van 2020. U kent ieder van ons persoonlijk en U weet wat ons bezighoudt. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

 1. Dank U Vader , dank U voor U zoon die ons heeft bevrijd, Ubent zo groot en goed ,U weet wat U doet, U heeft mij lettelijk het jaar gedragen, door ups and downs,met hier en daar een traan, maar met de zekerheid dat u van mij houdt, ookal heeft iedereen mij verlaten, U doet dat niet,ik weet ben soms een rare griet, maar ons verlaten dat doet U niet, bedankt voor mijn br s en zusters overal en dat we blijven bidden, U komt spoedig en heel gauw xx fijne gezegende jaarwisseling iedereen , fam van de Heer God verrast me keer op keer,

  1. Voor allen een goed en gezegend jaar wisseling toegewenst en wij hopen dat we het komende jaar ook weer samen met elkaar de prachtig stukken die Grace en wij allen naar elkaar toe sturen, dat nog lang mogen doen om zo samen één te mogen zijn in de naam van onze Heere en Heiland die toch voor ons naar de wereld kwam en gezegd heeft zie ik maak alle dingen nieuw, amen 🙏

 2. Dank U GOD, dat U steeds opnieuw laat weten dat U bij ons bent en niet loslaat wat Uw hand begon .
  Wilt U wijsheid geven in deze tijd.
  Lieve zussen willen jullie blijven bidden voor de mensen die in het donker leven?
  Dat GOD hen mag aanraken.

  Gezegend nieuw jaar.

  1. Grace, heb dit jaar veel meegelezen met je overdenkingen…prachtig verwoorde bijbelteksten met bemoedigingen , hoop, troost, geloof en liefde. Ook voor 2021 wens ik je Gods inspiratie om dit te kunnen blijven doen! Iedereen een goede jaarwisseling en Gods zegen voor 2021.
   Groetjes, Hanneke

 3. God ik wil U danken,voor het afgelopen jaar, en alle jaren er voor.
  En U wil ik vragen,ook 2021
  met ons mee te gaan.🙏

  Het waren niet / zijn niet alleen troostende woorden van God,
  voor de Isralieten ,maar ook voor
  ( ons/mij ) deze mooie woorden,
  Je bent van de moederschoot door mij gedragen , door mij gekoesterd
  van af je geboorten.
  Tot in ouderdom blijf ik de zelfde.
  Tot in grijsheid ,zal ik je steunen.
  Wat een prachtige boodschap om zo 2020 achter ons te laten.
  En deze boodschap mee te mogen nemen naar 2021 dan U God.
  AMEN🙏

  1. Mooie overdenking Grace. ik heb een kleine aanvulling wat betreft de moeder die haar kinderen niet in de steek laat. Helaas gebeurt dit weleens en voor deze gekwetste mensen verwijs ik graag naar Psalm 27 vers 10
   “Al zouden mijn vader en mijn moeder mij in de steek laten, de Here laat mij nooit alleen”. En het mooie is dat ook voor degene die tot zo’n daad is gekomen God een liefdevolle en Genadige God is!
   Deze zus wenst al mijn zussen een
   bijzonder en verwachtingsvol 2021
   Emmanuel!

 4. Dank je wel Grace voor alle stukjes met beloftes én bemoedigen van de Heer. Je mag tot zegen zijn voor iedereen die het leest. Óók alle zussen bedankt voor de gebeden die jullie ook voor mij opzenden het geeft kracht en troost en moed om verder te gaan. We laten het oude jaar achter ons en gaan met God verder..Iedereen héél veel sterkte en kracht toe gebeden voor de toekomst. Een heel gezegend en voorspoedig 2021 allemaal.

 5. Bedankt Grace voor alle bemoedigende overdenkingen van het afgelopen jaar.
  Ik wil jou en alle andere broers en zussen Gods rijke zegen toewensen voor 2021!

  1. Grace,dankjewel voor alle overdenkingen van het afgelopen jaar.een raar jaar,maar God was/ is erbij.
   Met onze hemelse Vader mogen we het nieuwe jaar in.Het is troostend dat Hij ons voor gaat.

  2. In Zijn armen mogen we schuilen.. Ook als we in het nieuwe jaar voor moeilijke keuzes komen te staan. Hij geeft wijsheid, inzicht en kracht. Gods zegen en nabijheid gewenst voor iedereen in het nieuwe jaar!!! 😘 😘

 6. Andrie heel veel sterkte ! Ook ik sluit me bij voorgaande schrijfsters aan Grace!
  Hartelijk dank !
  Gezegende jaarwisseling allemaal !
  Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen !

  1. Dankjewel Grace voor alle bemoediging en overdenking van het afgelopen jaar. Het heeft me veel troost en kracht gegeven.
   Ik wens Andrie veel sterkte bij het afscheid nemen van zijn moeder. De Heer is bij jullie.
   Een Gezegende Nieuwjaar voor ons allemaal!

 7. Midden in de nacht, wakend bij mijn moeder van 92
  die op sterven ligt. Zoveel onrust, ik zing voor haar over de vrede van God. Ze wordt er rustig van, even. Dan weer die zoekende hand, ze kan ons hier nog niet loslaten..
  Een heftig proces, maar voor mij ook zo waardevol. Ze is mijn lieve moeder, ze betekent zoveel voor me. Ik wil haar nog niet missen, maar gun haar dat ze thuis mag komen, bij God, haar liefdevolle Vader.. En bij Jezus, haar Verlosser.
  Oudejaarsdag, zal zij morgen nog leven? Ik weet het niet, God weet het. Hij deed haar geboren worden, Hij haalt haar op Zijn tijd thuis.
  Tot in haar ouderdom, nu met haar grijze haar, heeft Hij haar beschermt en bewaart. Hij was er altijd, Hij is er ook nu. Zij heeft dat altijd beleden en voorgeleefd.
  En Hij verandert niet, en blijft ons, die hier achterblijven, steunen en beschermen. Wat een belofte, wat een rijkdom. Dit is de vrede die alle verstand te boven gaat! Dit is genade, gegeven door een liefdevolle en goede God. Daardoor kan ik nu, in alle verdriet om dit naderende afscheid, toch zingen.
  Voor haar, voor mezelf.
  Het was een raar jaar, en het zal voor mij altijd een jaar worden dat ik niet vergeten kan. En in 2021 zal ik mijn moeder zo gaan missen. Maar ik kijk
  uit naar een prachtige toekomst en mag zeker weten dat ik haar weer zal zien. Wat een troost!!
  Lieve zussen, willen jullie voor mijn moeder bidden, of God haar snel wil thuishalen en voor mij om sterkte en kracht voor elke dag die nog komt?

  1. Dat ga ik doen! En kracht van God gewenst bij dit zware proces van loslaten voor jullie allebei!

  2. Lieve Andrie,
   Het is zwaar, de Here geeft de kracht,voor je mama, en voor jou
   Zo zat ik ook aan het bed,bij mijn 100 jarige mama.
   Zij was al in voor ons in een coma,en heb voor haar gebeden,haar herinnert aan de de liederen die we elke week gingen zingen,waarvan ze in 2012 al een hel lijst van opgeschreven hadden
   Van Lichtstad met u parelen poorten, Psalm 23, daar omhoog, zing o zing, Psalm 139, Psalm 103 ,en nog veel meer,.nu2 jaar later, lig ik in zo’n zelfde bed van de uitleen.
   Vanwege een acute hernia, en gaan deze liederen de hele tijd door mijn hoofd, en landen in mijn hart.
   Ik ben zo dankbaar, de Here is zo oneindig groot, en hier naast me, dat ik zo intens blij ben.
   De HERE maakt je weg begaanbaar,en geeft je zoveel vreugde dat ik wel kan dansen, terwijl dat fysiek nog niet mogelijk is

   Zie op naar de bergen, daar komt mijn hulp vandaan .Halleluja

   Heel veel sterkte ,troost, kracht ,moed
   De HERE is jou troost !!!! Jou Helper, Jou Al in alles.
   Amen

  3. Dat doe ik ook bidden voor jullie,en sterkte wensen in deze tijd van afscheid nemen,en alles wat er na komt, met de Heilige Geest in jullie midden,en kracht,en hulp, van God.
   AMEN🙏

  4. Beste Andrie,
   Ik wens je heel veel kracht toe bij het naderende overlijden van je moeder. Ik zal voor jullie bidden dat God haar snel mag thuis halen. En dat jullie die achter blijven veel kracht zullen ontvangen! En het komende jaar de liefde van onze hemelse vader mogen ervaren en weten dat Hij er altijd bij is!

   Grace; dankjewel voor al je overdenkingen het afgelopen jaar! Ik wens iedereen een gezegende jaarwisseling!

  5. Heel veel sterkte. Wij hebben dit in februari ook meegemaakt met onze moeder. Samen hebben we haar lievelingsliederen gezongen. Ze bleef ze opzeggen toen zingen niet meer ging. Ze was helemaal bezweet. Op de gang in het zkh werd het zelfs gehoord. U alleen U loven wij, psalm 73, Wat de toekomst brenge moge. Ze was nogal gesloten over haar geloof. Wat kwam het eruit! Wat een troost voor ons als nabestaanden.
   En je krijgt de de kracht ervoor om erbij te zijn en van alles straks te regelen. Heel veel kracht gewenst!

  6. Dankjewel Grace dat ik door jouw bemoedigingen God heb leren kennen. En dank aan God die door jou heen werkt. Ook dank aan alle lieve zussen, ook van jullie mag ik veel leren. Mooi om jullie reacties te lezen. Ik wens jullie allemaal een goede jaarwisseling en God’s licht in 2021. 🌟🌟🌟
   God is bij ons als we lijden en ook als we blij zijn. Dat is Zijn belofte!!!
   Hij laat ons nooit meer los.
   Lieve groetjes van mij 🌈

  7. Andrie, héél véél sterkte en kracht toegewenst en gebeden! Dat de Here jullie nabij zal zijn, zal omgeven, Hij je moeder Thuis haalt en jou (en verdere familie?) Trooster zal zijn.

 8. Lieve zussen, bedankt voor jullie goede wensen en waarderende woorden. Wat een bemoediging voor mij! Ik wens jullie allemaal een gezegende oudjaarsdag. Dat God mag geven wat jullie deze uren nodig hebben. xx Grace

  1. Dankjewel Grace, ik ervaar nu dat God mij in deze uren geeft wat ik nodig heb. Liefs, bedankt voor al je mooie overdenkingen.

  2. Ik reageer weinig maar lees met veel genoegen jouw overdenkingen.
   Ze zetten aan tot over- en nadenken!
   Waardevol.
   Dankjewel!
   Jij ook een goede jaarwisseling en Gods Zegen voor 2021. Dat jij met Zijn kracht en met de hulp van de Heilige Geest ons mag blijven bemoedigen het komende jaar.

  3. Dank je wel Grace voor alle bemoediging en steun, die jou gegeven is, en die je mag doorgeven door de Heilige Geest.
   Weest gezegend
   Lieve groet
   Anna

  4. Grace, ook voor jou een gezegend 2021.
   s, morgens je overdenking is een waardevol begin van de dag.
   Dank dat je jou gave met ons wilt delen.
   Groet Antoinette

  5. Dank je Grace jou wens ik ook een goede jaarwisseling.

   Dank voor al die fijne bemoedigingen ik heb ervan genoten. Zo bijzonder om iedere morgen de dag mee te beginnen in alle vrijheid zussen. Hoe groots is dat.

   Andrie heel veel sterkte ik hoop en bid dat jouw moeder snel thuis gehaald word door onze Hemelse Vader .

   Alle zussen die tegen de jaarwisseling op zien om wat voor rede dan ook ik wens en bid jullie toe dat jullie Zijn merkbare aanwezigheid zullen ervaren.

   Geloofd zij God met diep ontzag Hij overlaad ons dag aan dag.

   Een lieve groet voor alle zussen. ❤️🌈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *