Eben-Haëzer

Toen nam Samuel een steen en plaatste die tussen Mizpa en Sen; hij gaf hem de naam Eben-Haëzer en zei: Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen. (vers 12)

Lieve zussen,

Het geloof geeft ons toekomstperspectief.
We mogen vooruitkijken en onze blik gericht houden op onze eindbestemming: het eeuwige leven bij God.
Maar het is ook goed om af en toe achterom te kijken naar het verleden.
Dan zien we vol verwondering hoe ver we zijn gekomen.
Beter gezegd: hoe ver God ons heeft gebracht.

De profeet Samuël riep het volk Israël op om de afgoden weg te doen en zich tot God te bekeren.
Heel het volk kwam bij elkaar om te vasten en te bidden.
Toen grepen de Filistijnen hun kans en vielen het volk Israël aan.
Maar God streed voor zijn kinderen.
Met donderslagen zaaide Hij verwarring onder de vijanden, zodat Israël hen kon verdrijven.
Na deze indrukwekkende gebeurtenis richtte Samuël een gedenksteen op.
Hij gaf de steen de naam ‘Eben-Haëzer’.
Dat betekent: tot hiertoe heeft de HEER ons geholpen.
Wat een prachtige naam!
Samuël wilde dat het volk zich steeds zou herinneren hoe God voor hen gezorgd had.

Een mooie bemoediging voor ons.
Wij bidden God vaak om zijn zegen en nabijheid.
En God zorgt elke dag weer voor ons, zelfs als we het Hem vergeten te vragen…
Hij helpt ons verder als we het moeilijk hebben.
Hij geeft ons kracht en wijsheid voor onze taak.
Hij plaatst mensen op onze levensweg die naast ons staan.
Maar zulke dingen vergeten we gemakkelijk, vooral als we weer in beslag worden genomen door nieuwe zorgen.
Juist op moeilijke momenten is het belangrijk om bij de ‘gedenkstenen’ in ons leven stil te staan.
‘God heeft mij in het verleden door die moeilijke tijd heen gedragen.’
‘God gaf mij nieuwe mogelijkheden, toen ik de moed verloren had.’
‘De HEER zegende mij met de liefde en steun van familie en vrienden. Hij zorgde dat ik er niet alleen voor stond.’

Tijdens je leven mag je bemoedigd worden door de bewijzen van Gods trouw.
Het zijn bakens van hoop, die je herinneren aan Gods liefde.
Hij helpt je verder, van dag tot dag.
Steeds mag je verwonderd stilstaan en zeggen: ‘Dank U, HEER. Tot hiertoe hebt U mij geholpen.’

Gebed: HEER, verwonderd mag ik terugzien op uw zorg en liefde in mijn leven, elke dag weer. Uw bewijzen van trouw geven mij moed en vertrouwen. Dank U dat U mij tot hiertoe hebt geholpen. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

 1. AMEN. Dankjewel Grace voor elke dag Zussenliefde. Ik lees al een hele tijd mee en ben elke dag dankbaar en verwonderd over je treffende woorden van bemoediging.

 2. Ja zussen, broer, al onze levens en tijden zijn in Gods hand. Wij mogen gebruik maken van alle mogelijkheden op medisch gebied, en wat zijn dat er veel! We leven in een rijk, westers land. We houden ook zo graag zelf helemaal de controle over onze levens(weg), maar God heeft de regie.
  Mijn tijden zijn in Zijn Hand, wat kan dat in zulke onzekere situaties als waar Riek en ook Tetsje zich nu in bevinden toch een rust en troost geven. Laten we elke dag bewust proberen te genieten, We weten immers allemaal niet of we de volgende dag nog zullen leven. God wil ons ook in deze dingen leren waar we ons heil mogen zoeken: bij Hem alleen zijn we volkomen veilig.
  En Riek, ik hoop van harte dat jij je 85 jaren mag halen. 😘
  Hennie, wat mooi wat jij vertelt over hoe je nu, na al die verdrietige dingen, in het leven staat, dat je die ‘afgod’ uit je hart bande…
  Ja: GOD IS GOED!
  Fijn weekeinde iedereen, liefs,

 3. Dank je wel Grace. Heb dit ook mogen ervaren in een donkere tijd. Al voelde je je soms erg alleen Hij was erbij. En liet zich zien in een berichtje, lied of tekst. Daar kon ik mij aan vasthouden. Dank aan Hem.

 4. Geloven alleen,
  Geloven alleen
  Alles is mogelijk
  Geloven alleen.

  Dit schoot mij net te binnen,op die manier zijn mijn ouders tegen alles in beiden begin 90 geworden.Ieder verbaasde zich en dan zei mijn pa,je hoeft alleen maar te geloven want Hij haalt je niet voor het jouw tijd is.En het was een waar woord.
  Lieve Tetsje en Riek,ik bid voor jullie,Heel veel sterkte en Zijn nabijheid wens ik jullie.
  Komende week gaat mijn man weer de “molen “in,ook wij houden ons aan Hem vast en al is het niet altijd een makkie,we komen er met Hem steeds weer door.
  Liefs en groet voor alle zussen en goed weekend.
  Hanne.

 5. Mij viel op dat het begon met afgoden uit je leven weg doen .Dat is denk ik een voorwaarde om te groeien in de weg met Jezus .Ik herinner mij dat is lang geleden .We hadden een dochter gekregen ik heb er 4 ,maar zij was geboren met een hart afwijking en we wisten niet of ze het zou over leven .Het duurde dus lang voor dat we haar konden laten op dragen .Een paar jaar later werd ik er aan herinnerd dat ik haar jurkje wat ze aan had tijdens het opdragen nog had .Het was dan ook het enige kleding stuk wat ik nog had . Ik kon het niet weg doen gelukkig kreeg ik inzicht dat God geen afgod wil .Ik kon na een poosje argumenteren en uit vluchten zoeken het jurkje weg doen en Hij op de troon van mijn hart en geen achter deurtjes meer. Ik heb er nooit spijt van gehad Hij zegent onze juiste keus .We hebben haar 30 jaar mogen hebben .Wat was ik blij dat die afgod niet 30 jaar deel hoefde uit te maken van mijn leven .Dit was even een inkijkje in mijn leven Lieve allemaal laten we geen afgoden in ons leven een lang leven gunnen Vrede en het grootste gebod Liefde toe gewenst Henny

 6. Zo dankbaar dat God mij weer opgericht heeft na het verlies van een zoontje ,en een dochtertje ,en mijn man. Hij heelt alle wonden en stilt alle pijn. Dat kan alleen mijn Hemelse Vader. En als je door die diepe rouw moet gaan , Hij is erbij! Als je wat ouder wordt en daarover nadenkt ,dat we zoveel meeleven ,en troost mochten ontvangen ,en zo de nabijheid van God mochten ervaren ,wil ik wel tegen iedereen vertellen:God is Goed! Henny.

 7. God is bij machte oneindig veel meer te doen dan wij bidden of beseffen! En…….bij God ben je uitbehandeld,wanneer Hij zegt, Riek het is genoeg, kom maar bij Mij.En ja, dat zegt Hij tegen de één eerder dan tegen de ander. En geef je je daar aan over?????? Veel wijsheid lieve Riek!

 8. Lief dat jullie allemaal meedenken, ja de artsen worden wel vergoed door de verzekering maar de behandelingen zitten in één pakket van anderhalf jaar, en daar wordt alles van betaald. Ga je voor nog één gesprek kost dat hetzelfde..Een duur en raar systeem. En nee menselijker wijs is er niets meer aan te doen dus een second opinie is eigenlijk niet nodig, mijn hersenen zijn gedeeltelijk al afgestorven dus opereren is geen optie meer. Het kan een dag een maand of een jaar duren maar het is een keer op. Ik ben nu 69 jaar en ga voor de 85 Mijn tijden zijn in Zijn hand en hoe het gaat en moet weet God het beste. Heel mijn leven heeft Hij geholpen dus nu ook. Dat geldt voor ons allemaal toch ?.Veel liefs vanuit Friesland

  1. Lieve Riek, wat mooi om te lezen dat je je leven in Gods handen kunt leggen. Ik wens je nog een hoopvolle tijd toe en veel kracht van onze lieve Vader die voor jou zorgt. Lieve groetjes.

 9. Lieve zussen, dank Grace, ja achteraf denk ik ook vaak, hoe ben ik hier door heen gekomen, God draagt mij elke dag, en niet te vergeten jullie gebeden,de kracht die daar van uit gaat is groot, en voelbaar,
  Lieve Riek, ga door hoor, niet opgeven, er gebeuren zoveel wonderen van mensen die ook weer zijn behandeld, en waar het goed mee gaat,
  IK word boos als ik die uitspraken hoor over geld, het maakt mij verdrietig,
  Toen mijn dochter in Groningen lag, werd ook gezegd weet je wat het kost al die zakjes die boven je bed hangen, ik zei toen tegen haar, vraag die arts eens als zijn eigen dochter daar lag, wat zou hij dan zeggen,
  IK kan nog huilen als ik er aan denk,
  Lieve zussen, laten we moed houden, vragen om een gesterkt geloof, en vooral kracht van boven zo ga ik ook volgende week het ziekenhuis in, anders red ik het niet, goed weekend allemaal ,liefs mij

 10. Dankjewel Grace voor de overdenking en het gebed van vanmorgen.het is zo waar dat God er elke dag weer bij was. Dat geeft vertrouwen voor nu en voor de toekomst. Van morgen ben ik bij de huisarts geweest voor een gesprek over de neuroloog en alles wat daarbij komt kijken. Het is gewoon een kwestie van geld, als ik weer naar de neuroloog terug gaat dan kost dat een budget van anderhalf jaar en dat is in mijn geval te duur omdat er niets meer aan gedaan kan worden. De huisarts gaat wel een gesprek met haar aan over wat nu dan wel. Vanmiddag word ik hier over gebeld. Als ik niet zou geloven dat de Heere Jezus voor mij bidt en pleit dan zou ik het opgegeven, maar HIJ heeft altijd de regie in Zijn handen dat ik daarop blijf vertrouwen. GOD IS GOED!
  Fijne dag zussen.

  1. Sterkte Riek! Wordt zo’n bezoek aan de arts niet vergoed dan?? Maar heeft ook misschien geen zin als er niets meer gedaan kan worden. Menselijkerwijs!!! Bij onze Heer zijn álle dingen mogelijk! En je kan ook misschien een second opinion vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *