‘Mijn Schild ende Betrouwen…’

Want God, de HEERE,
is een zon en een ​schild,
de HEERE zal ​genade​ en ​eer​ geven,
Hij zal het goede niet onthouden
aan hen die in oprechtheid hun ​weg gaan.
HEERE van de legermachten,
welzalig de mens die op U vertrouwt. (vers 12-13)

Lieve zussen,

Het is een vreemde Koningsdag vandaag.
Een dag van gemengde gevoelens.
Je ziet de vlaggen wapperen. En toch is de sfeer niet overal even vrolijk.
Net als vorig jaar is het dagelijks leven nog flink ontregeld en hebben we te maken met veel onzekerheid.
Soms kunnen we ons haast niet meer voorstellen hoe het is om gezellig samen te zijn…

In het zesde couplet van ons volkslied staan troostende woorden.

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.

De dichter heeft zich verplaatst in Willem van Oranje en spreekt deze woorden vanuit zijn persoon.
Hij belijdt dat hij zijn kracht en bescherming van God verwacht. En hij vraagt of God altijd bij hem wil blijven.
Hij noemt God ‘mijn schild’.
Ja, Willem van Oranje was een militair opperbevelhebber.
Hij wist als geen ander hoe cruciaal een schild kon zijn als er gevaar dreigde.
We komen dit beeld ook veel in de Bijbel tegen.
Zoals in Psalm 84, een lied voor pelgrims die op reis zijn naar de plaats waar God woont.
‘Want God, de HEERE, is een zon en een ​schild …’

Ook wij zijn pelgrims.
We zijn onderweg, met de gevaren die een reis met zich meebrengt.
Dat merken we ook weer in deze tijd.
Maar al zijn we nog niet veilig Thuis, God is bij ons.
Ook onderweg mogen wij bij Hem schuilen.

De HEER is voor ons een zon en een schild.
Het warme, koesterende licht van Gods liefde en troost schijnt in ons leven.
God helpt ons verder, van dag tot dag.
Zijn nabijheid is onze bron van kracht.
En God is ook ons schild, onze machtige Beschermer.
In de tijd van de Bijbel gebruikten soldaten wel een langwerpig schild, zo groot als een mens, waarachter ze zich helemaal konden verschuilen.
Zo mogen wij schuilen bij God.

God zorgt voor ons.
Ook een gevaarlijke ziekte en de gevolgen daarvan kunnen niet verhinderen dat je Gods kind bent en dat je veilig Thuis zult komen.

Ja, gelukkig ben je, als je op God vertrouwt. (vers 13)

Gebed: Vader, dank U dat we Koningsdag mogen vieren, al is de situatie in ons land nog steeds onzeker. Dank U dat we tijdens onze levensreis bij U mogen schuilen. Wij zingen en bidden samen: ‘Op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmermeer.’ Amen.

Liefs van Grace

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Boukje . Jazeker wat een gemis zal dat zijn, we munnen dit niet begrijpen waarom dit gebeurt. Het enige dat we kunnen doen bidden voor dit jonge gezin.

 2. Goede morgen allen.

  Bescherming is er bij de Heer’
  Beschutting voor de nacht.
  Hij is een toevlucht en een burcht.
  Houd over ons de wacht.

  De Heer’ bevrijdt wie zijn verstrikt
  brengt ons in veiligheid.
  Zijn vleugels spreidt Hij om ons heen,
  Hij geeft geborgenheid.

  Al is er moeite en verdriet,
  al doet het leven pijn.
  De Allerhoogste is een schild;
  Hij zal er voor ons zijn.

  Zijn engelen waken over ons
  God laat ons niet alleen
  waar wij ook zijn, Hij is nabij
  beschermend om ons heen.

  En roept een mens, hij vindt gehoor
  God is er in zijn nood.
  Ons leven wordt door Hem verhoogd
  is sterker dan de dood.
  Amen🙏

  Een fijne koningsdag
  gewenst voor allemaal.🏳‍🌈

  1. Een heel bemoedigend verhaal!
   Hebben vandaag geen vlag uit.
   Buurman is net 14 dgn geleden overleden op 42 jarige leeftijd.
   Leven zo mee in deze verdrietige periode, laat een vrouw van 31 en zoontje van 2 bijna 3 en een baby in de buik achter zo erg.!🤔

 3. Wat een mooie belijdenissen, Rosana en Osvaldina. Houden jullie daar maar aan vast, de God die zegt: Ik ben, Ik ben er, voor ieder die Mij zoekt, ook al ervaar je dat soms anders of niet.

  ‘Want in de storm bent U nabij,
  Ik ben van U, en U van mij.’

  Fijne koningsdag iedereen.

  1. Wat heb jij een schat aan liederen Gerry elke dag weer. Dank je wel daarvoor. Óók de stukjes van Grace elke dag opnieuw leer ik weer nieuwe dingen. Akelig iets die spierreuma Osvaldina, juist omdat men het niet ziet vinden ze je vaak een aansteller. In ons gezin hebben 4 van ons weke delen reuma ,commentaar hebben we vaak gehad. DE ene keer loop je een stukje met of zonder rollator en de volgende keer zit je in de rolstoel niemand snapt dat. Hoevaak je het ook uitlegt het komt niet over. En ja net als bij Rosanna laten er altijd mensen je in de steek, ze weten niet wat ze er mee aan moeten. Dat is vaak best wel eenzaam. Waar zouden we zijn zonder de reddende hand van onze Heere Jezus, Híj laat ons lachen en huilen en wij mogen achter Hem aangaan. Wat een God is Hij.
   Allemaal een zonnige koningsdag toegewenst.

  2. Boukje, wat vreselijk! Had hij kanker? Dan hang je geen vlag uit idd. 🙏🙏🙏Hopelijk kun je dat gezinnetje tot steun zijn. Dan begrijpen we de Heer niet he… Maar Hij doet tóch alles meewerken ten goede voor wie Hem liefhebben.. Ik hoop van harte dat deze buurvrouw die Trooster óók kent….

  3. Riek wat leuk dat jij ook vrij regelmatig,weer bij Grace bent.
   Ook bedankt voor het compliment.
   Ik heb boekjes van mijn ouders ,
   die beide overleden zijn en heb zelf veel gekregen toen ik belijdenis gedaan heb
   En zo deel ik liederen,of passende gedichten, stukjes enz dan wordt het gebruikt. Zijn jullie weer een beetje aangesterkt,?de verhuizing heeft jullie veel gedaan erg vermoeid, en het wennen in een andere omgeving doet ook veel met je, duurt even maar het komt goed.

   Osvaldina,ja spierreuma is zwaar en weinig begrip of mede leven,je kunt beter een arm in het gips hebben.
   Sterkte gewenst.🙏
   Rosanna.
   Geen begrip is erg moeilijk ,ze denken dat je je zelf aanstelt,omdat je de ene keer beter kunt als de andere keer. Heel véél sterkte gewenst🙏
   Ik bid iedere morgen en avond voor de zieke van Grace zussen liefde.
   En vraag God ,om kracht en genezing🙏

   Boukje,wat een verdriet bij jouw buren,en zo jong nog, erg hoor voor vrouw en kinderen, hopenlijk kun jij iets voor dit gezinnetje betekenen.
   Veel kracht gewenst en hulp met onze God en Vader.🙏
   Lieve groet van een zus uit Voorthuizen

 4. amen Rosana, ik ervaar het ook zo dwars door de storm, voel door mensen verlaten, omdat ik spierreuma heb, niemand begrijpt het en komt met goed advies en tips, maar de Heer weer hoe ik me voel, weet wat ik bedoel en is daar voor mij en maakt mij vrij, van angst en nog meer dingen die niet van Hem zijn , Hij geeft mij vrede en rust en een glimlach op mijn gezicht, ookal heb ik pijn ik mag een kind van de allerhoogste Koning zijn.Dank U Jezus U geeft moed , U weet wat U doet, ik kan waarlijk zeggen U bent goed, Dank je wel Grace voor je bemoedigingen elke dag, God zegen iedereen, en een fijne dag

  1. Veel sterkte hoor! Mensen wíllen het vaak niet begrijpen. Ik hoop dat je echte vrienden hebt, die het misschien niet begrijpen, maar die jou steunen en je gewoon op je woord geloven als je zegt pijn te hebben. Vertrouwen en respect is essentieel in relaties. Mensen, ik mis het zo erg, om gewoon naar de vrijmarkt te gaan. Dat was zowat mijn hoogtepunt in het jaar. Uur of half 11 erheen. Lekker rondneuzen en koopjes scoren. Uur of 12 ergens friet eten en erna de tweede helft van de markt afstruinen. Heerlijk!! Geen idee of dat ooit weer kan… Hopelijk klinkt dit niet als klagen. Mensen met pijn kunnen vaak nergens heen… 😟 Maar wilde gewoon even mn gemis delen… Fijne dag iedereen. Ondanks alles. Ik ga zelf gewoon werken. Alleen vanmorgen.

 5. Daar geloof ik sterk in dat Hij ons schild en dat wij op Hem mogen vertrouwen ik ben in de afgelopen perioden door stormen gegaan kon op niemand vertrouwen want ik merkte juist in de stormen wordt je door familie vrienden en kennissen in de steek gelaten en mijn hulpkreet was o mijn God u bent mijn God u woord zegt dwars door de stormen heen bent U mijn God en ja hoor in die stormen was Hij een schild en pantser op Hem was mijn vertrouwen en voelde zijn hand die mij door de stormen heen droeg blijf volharden blijf geloven blijf vertrouwen dat Hij onze schild is in stormen en gevaren Hij is onze G od van trouw in Jezus Christus NAAM AMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *