Laster

HEER, wie mag gast zijn in uw tent, wie mag wonen op uw heilige berg? Wie de volmaakte weg gaat en doet wat goed is, wie oprecht de waarheid spreekt. Hij doet aan lasterpraat niet mee... (vers 1-3)

Lieve zussen,

Wie mag verblijven in de nabijheid van God?
God, die heilig is?
Dat is de vraag die David in deze psalm stelt.
In het antwoord legt David de vinger uitdrukkelijk bij het spreken van de waarheid en… het niet meedoen aan laster. 

Waarom is de waarheid zo belangrijk in het omgaan met elkaar
Waarom is laster zo boosaardig?
De tong kan een dodelijk wapen zijn.
Daarvoor waarschuwt de Bijbel ons keer op keer.
Lees bijvoorbeeld Jakobus 3:2-10 er maar op na.
Tegen laster is eigenlijk geen verdediging mogelijk.
Dat is het erge. 
Het verspreiden van leugens en laster kruipt onzichtbaar in de harten van mensen. Het is net een virus!
Het kan je heel onzeker maken als je daarvan het slachtoffer bent.
Je vraagt je af: ‘Wie weet het? Wie gelooft het? Draagt degene die nu zo aardig met mij praat dat gif misschien in zijn hart?’ 

Laster is een vijand die je niet in de ogen kunt kijken, maar die om je heen sluipt.
Je wordt wantrouwend. 
Zelfs geliefden en intieme vrienden kunnen ermee besmet zijn.
Je krijgt de neiging je terug te trekken, je te verstoppen.
En dan zegt je omgeving: ‘Zie je wel …’
Laster kan je kapot maken.

Bij laster gaat het vaak om een verdraaide waarheid.
‘Ja zeg, daar heb ik al vaker iets over gehoord.’
‘Nee toch, ik vroeg me al af, maar nou snap ik het.’
Het berooft je van vrienden en geliefden die je altijd hebt vertrouwd.
Je hoort een andere toon in hun stem en ziet een andere blik in hun ogen.
Bij mensen met wie je ooit je kwetsbaarheid hebt gedeeld, ben je ineens niet meer veilig.

Voor een slachtoffer van laster blijft vaak één ding over: dat God wél alles weet. 

En daarmee zijn we terug bij het begin van Psalm 15. 
Wie mag verkeren in Gods nabijheid? 
Wie mag Gods gast zijn? 
De mens die de waarheid spreekt en zich ver houdt van laster.
Die niet luisteren wil als er slechte dingen over een ander verteld worden.
Die niet blindelings aanneemt wat er over een ander gezegd wordt, maar altijd aan wederhoor doet.

Het is niet niks, lieve zussen.
Zuiver zijn in het omgaan met elkaar, als voorwaarde om in Gods nabijheid te mogen zijn.
Dat kunnen we alleen met de kracht en wijsheid van de Heilige Geest.

Gebed: Vader in de hemel, niemand is goed genoeg om uw gast te mogen zijn. Daarom dank ik U dat ik gereinigd mag zijn door het bloed van de Here Jezus. Door Hem mag ik voor altijd dicht bij U zijn. Help mij, Heilige Geest, om eerlijk en liefdevol te zijn in wat ik zeg. Amen.

Liefs van Grace

Reacties

 1. Lies,en Susan.
  Bedankt voor jullie reactie.
  Wij zijn er een paar dagen niet.maar hebben de dienst op de laptop de gevolgd, 4 dames op een kamer,en 4 heren samen..
  Héél mooi en plechtig
  Dank U God dat die mogelijkheid bestaat🙏

 2. Dankjewel lieve Grace voor je oprechte woorden.
  We doen de mensen niet alleen kwaad.
  Maar de Heere zeker!

  Johanna, van harte sterkte hoor!

  EEN WENS VAN EEN MOEDER VOOR HAAR KINDEREN.
  ‘tIs goed in eigen hart te kijken
  Nog even voor het slapen gaan,
  Tot ik van dageraad tot avond
  Geen enkel hart heb zeer gedaan.

  Of ik geen ogen heb doen schreien,
  Geen weemoed op een wezen lei,
  Of ik aan liefdeloze mensen
  Eén woordeke van liefde zei.

  En vind ik, in het huis mijns herten,
  Dat ik één droefenis genas,
  Dat ik armen heb gewonden
  Rondom een hoofd, dat éénzaam was………
  Dan voel ik op mijn jonge lippen,
  Die goedheid lijkt een avondzoen…..

  T’is goed in eigen hart te kijken
  En zo je ogen dicht te doen.

  Uit: Avond liedekens
  Van: Alice Nahon.

  Een gezegend weekend allemaal zussen en broers.
  Hannelore

 3. Hoi Johanna, Ik weet niet waarover het gaat en dat hoeft ook zeker niet. Je mag weten Johanna van wat er over jou gezegd wordt leugens zijn, die uit het rijk vd duisternis komen. En misschien ben jezelf in leugens gaan geloven die over jou gezegd zijn of uitgesproken. Daar tegenover mag jijj de Waarheid plaatsen van God!!!! Jij bent een gerechtvaardigd kind van God, een Koningskind, Zijn geliefd kind. Dat is de waarheid!!! Dus stuur de leugen weg in de machtige naam van Jezus Christus, en zeg hardop wat de Waarheid van God is dan zul je zeker Zijn rust ervaren. Liefs en Zegen R. Vd Bent

 4. Het is erg lang geleden dat ik reageerde maar hier ben ik dan toch weer eens. Mijn hart sloeg bij de titel van het stuk al op hol. De pijn die bovenkomt!
  Zal ik mijn hart hier luchten? De angst dat iemand het leest bij wie ik al jaren niet meer veilig ben.
  Gisteren was ik jarig en kreeg 2 mailtjes van mensen die het nodig vinden om mij blijkbaar juist deze dag nog even goed te laten weten hoe ze over mij denken. Ja inderdaad op basis van zelf verzonnen waarheden. Er was een tijd dat wij nog met elkaar spraken, zeker wel, maar ook toen was hun waarheid sterker dan mijn woorden en verdediging. Ik heb het opgegeven… en nu woekert hun waarheid al jaren door omdat ik me inderdaad heb terug getrokken. Maar eens in het jaar ben ik aan de beurt😭
  Nu in de dagen erna kost het verschrikkelijk veel moeite om te weten dat ik waardevol ben en dat die leugens geen fundament hebben, maar het heeft wel verlammende kracht. Zo erg! Al jaren houd ik het voor mezelf. Ik heb niemand gesproken die deze mensen kent om hierover de waarheid te vertellen omdat ik weet dat God het weet. Maar in de wereld en familie en vriendenkring is het verschrikkelijk eenzaam. De kring is tevens enorm uitgedund. De mensen om wie het gaat zijn deel van mijn basis hier op aarde. Maar ik ga niet hetzelfde doen. Ik probeer echt sterk te blijven en mijn recht alleen bij God te zoeken.

  1. Hey Johanna

   Jij mag juist wel je naam noemen want er is niets om je voor te verbergen of te schamen! JE BENT EEN KIND VAN GOD!
   Mooier kan haast niet. Laat ze maar ze weten niet beter. Maar jij wel. Laster is er altijd maak het op mijn werk ook vaak mee. Ik merk dan dat ik in de verdedeging schiet maar dat heeft geen zin. Er zijn altijd mensen die je onderuit willen halen . Ik vergeef ze ze weten niet beter. Wij zijn Koningskinderen.
   Nog van harte gefeliciteerd!

  2. Johanna, ik sluit me bij Yvonne aan. Jij mag er zijn, je mag je naam noemen, je hebt je naam gekregen van God de Vader.
   Maar ik begrijp heel goed dat je wegschuilt, je verstopt voor de mensen die jou zo’n pijn doen. Er zijn grenzen aan wat een mens kan verdragen…en dan moet je jezelf beschetmen.
   Johanna, wat een vreselijk nare situatie waar jij in zit. Ik hoop en bid voor jou dat er toch nog mensen of 1 iemand in je buurt is die jij helemaal kunt vertrouwen.
   Dat heb je nodig.
   Maar in ieder geval kun je, en dat doe je ook, schuilen bij God, bij Hem je hart uit storten. Hij legt Zijn Vaderhanden op jou en neemt je in Zijn armen. Hij laat jou nooit los of vallen, wat een troost mag dat bieden.
   Lieve Johanna, goed dat je je geuit hebt, daar was veel moed voor nodig. Ik wens je het allerbeste toe, dikke knuffel!

  3. Beste Johanna.Wat erg voor jou allemaal,wat moet je je eenzaam voelen,Heel oneerlijk allemaal wat je wordt aangedaan.Over het roddelen,en onwaarheden van een ander vertellen ,kom je overal tegen,ook kinderen worden gepest.Mensen roddelen om iets te bereiken,zichzelf beter te laten voelen,meestal uit jaloezie,of om een ander bewust uit te sluiten.Wat ik zelf het ergste van roddelen vindt ,zijn degene die deze leugens of verhalen klakeloos van de ander geloven ,zonder bij stil te staan !Wie zegt tegen jou, dat deze persoon de waarheid vertelt over die ander.Ik kan begrijpen dat je vetrouwen in de mensen verliest,Inderdaad Johanna God weet het,zoals je zelf zegt.Deze teksten wou ik je meegeven . teksten uit Psalm 37:6,12. —6 Het recht zal dagen als morgen licht, de gerechtigheid stralen als middagzon.—12 De zondaar belaagt de rechtvaardige met een grijns op zijn gezicht.Maar de Heer lacht hem uit en ziet de dag al van zijn ondergang. Beste Johanna ik wens je het allerbeste toe,God zegen lieve Groetjes.

  4. Hoi Johanna, Ik weet niet waarover het gaat en dat hoeft ook zeker niet. Je mag weten Johanna van wat er over jou gezegd wordt leugens zijn, die uit het rijk vd duisternis komen. En misschien ben jezelf in leugens gaan geloven die over jou gezegd zijn of uitgesproken. Daar tegenover mag jijj de Waarheid plaatsen van God!!!! Jij bent een gerechtvaardigd kind van God, een Koningskind, Zijn geliefd kind. Dat is de waarheid!!! Dus stuur de leugen weg in de machtige naam van Jezus Christus, en zeg hardop wat de Waarheid van God is dan zul je zeker Zijn rust ervaren. Liefs en Zegen R. Vd Bent

  5. Hoi Johanna,eerst toch nog even gefeliciteerd met je verjaardag!
   Ik hoop dat die dag toch nog wel prettig was. En wat betreft de vervelende mails die je kreeg:misschien zijn het mensen die last hebben op een of andere manier van afgunst,of kortzichtigheid, niet weten hoe ergens mee om te gaan
   daar kun je alleen maar meelij mee hebben en hopen dat God hen vergeeft hetgeen ze een ander aandoen.
   Door er zo mee om te gaan en er voor te bidden en er over te praten,met anderen, kwam het voor mij tot een oplossing.
   Sterkte,ik hoop dat je inzicht krijgt in wat voor jou de beste oplossing is.
   Warme groet,
   Hanne.

 5. Heer wees een wacht voor mijn lippen en een portier voor mijn mond.
  Laat mij met ontferming bewogen zijn over een ieder die mijn pad kruist.
  U heeft ons allemaal lief.
  Een gezegend weekend zussen, wilt U kracht geven aan alle zussen die het moeilijk hebben zeker nu de blaadjes weer gaan vallen.

  1. Dag Johanna, jouw naam betekent: God is genadig, of ook:door God begenadigde, probeer dat altijd bij je te houden!

   Bij ons werd over laster eens gepreekt, toen vertelde de dominee dit verhaal: Er kwam iemand bij hem die zich schuldig had gemaakt aan laster en roddel, hij had spijt, wat moet ik doen vroeg hij: de dominee zei dan moet je een zak donsveren nemen en dan bij ieder huis in de omtrek een veertje neerleggen, dan ga je die ronde nog eens maken en overal het veertje weer ophalen, hij kwam terug bij de dominee en zei het lukt niet alle veertjes zijn door de wind overal naar toe gewaaid, juist zei de dominee en dat is precies wat met roddels en laster gebeurt: het is niet meer terug te halen en gaat overal naar toe…

 6. Hier doen we allemaal wel eens aan mee denk ik,helaas,goed dat we weer even op de feiten zijn gedrukt,en als we weer af en toe wat horen over die of die en er wordt weer eens geroddeld,denk dan weer aan dit stukje door Grace geschreven en aan onze liefdevolle Heer en Jezus die alle goeds voor ons willen,dan kunnen wij ook zeker wat terug doen,als het maar recht uit je hart komt.

 7. Goede morgen
  Grace wat een mooi gebed!

  Als je met laster temaken hebt ben je verdrietig,je voelt jezelf alleen gelaten en waarom, heb je dit verdiend is er iets misgegaan?
  Heb ik iets fout gedaan.
  U weet alles Heer,
  zet een wacht voor mijne lippen .
  En help mij de weg te gaan
  die goed is
  Dat vraag ik U en daar dank ik U voor Amen🙏

  1. Wijze woorden Grace, maar ook die van jou Gerry. Ik sluit me graag bij jullie gedachten en gebeden aan…

   Alle zussen een goee dag gewenst en voor morgen: een gezegende zondag!
   Misschien met kerkgang, maar anders via de livestream. (Mooi dat deze mogelijkheid er is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *