Ooggetuige

Dit is de discipel die van deze dingen getuigt en deze dingen beschreven heeft; en wij weten dat zijn getuigenis waar is. En er zijn nog veel andere dingen die Jezus gedaan heeft. Als die ieder afzonderlijk beschreven zouden worden, dan zou, denk ik, de wereld zelf de geschreven boeken niet kunnen bevatten. Amen.

Lieve zussen,

Johannes – één van de twaalf leerlingen – is intens betrokken geweest bij Jezus’ werk op aarde. Hij is een ooggetuige.
God zorgde ervoor dat de leerlingen het Evangelie konden doorvertellen. Niet van horen zeggen, maar uit eigen bevinding!
Johannes weet hoe belangrijk een ooggetuigenverslag is.
Het Evangelie zal bedreigd worden door dwaalleer. De satan zal mensen inschakelen om de waarheid te verdraaien.
‘Mijn getuigenis is waar,’ zegt Johannes nadrukkelijk. Ik was erbij!

Die jaren in Jezus’ nabijheid zijn overweldigend geweest.
Dat proeven we uit de laatste regels van Johannes’ boek.
‘Wat je in mijn boek leest, is maar een klein deel van alles wat de Here Jezus heeft gedaan. Als zijn daden één voor één opgeschreven zouden worden, zouden de boeken niet op de wereld passen!’
Er zijn geen woorden genoeg voor de grootheid en glorie van Jezus’ werk.

Wij zijn geen ooggetuigen.
Wij zijn de mensen waarover Johannes in hoofdstuk 20:30-31 zegt:

Jezus nu heeft in aanwezigheid van Zijn discipelen nog wel veel andere tekenen gedaan, die niet beschreven zijn in dit boek, maar deze zijn beschreven, opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, door te geloven, het leven zult hebben in Zijn Naam.

Het gaat immers om gelóven. Door het geloof zul je leven!
Zo mogen we het boek van Johannes lezen, een bron van de waarheid, ons door God gegeven.
Johannes neemt ons mee als hij Jezus volgt. Hij laat ons door zijn ogen meekijken en door zijn oren meeluisteren. Met hem staan we vooraan in de menigte, als Jezus wonderen doet. En we luisteren mee als Jezus vertrouwelijk met zijn leerlingen praat.
Met Johannes staan we bij het kruis. We horen Jezus’ laatste woorden en zien Hem sterven.
En we ontmoeten Hem als Hij is opgestaan uit de dood.

Johannes heeft zich altijd bescheiden opgesteld in zijn schrijfwerk. Hij wilde zijn naam niet eens noemen. Niet hij, maar de Here Jezus moest in de schijnwerpers staan.
Hij noemde zichzelf steevast ‘de discipel die Jezus liefhad.’
‘Ik ben getuige! Wat ik allemaal gezien heb is met geen pen te beschrijven!’
Het is geen uitroep van trots. Het klinkt als een eed, aan God, aan zijn lezers, aan ons.

Gebed: Heer, dank U voor de getuigenis van Johannes, waardoor ik de waarheid mag kennen over het Evangelie. Open mijn hart en geef dat mijn geloof sterk wordt door wat ik in de Bijbel mag lezen. Amen.

Liefs van Grace

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Hallo Nelie,
  Heb het even voor jouw opgezocht maar helaas leeft Frannie Vink niet meer,als je haar naam intoetst op internet kun je haar memoriam zien,

  Lieve groet Gerda

 2. Goedemorgen Grace en allen
  Zo vind ik óók het boek
  Het verhaal van Paulus ZO MOOI
  Hij die eerst alle christenen vervolgd en gevangen zet
  En dan in een fel licht de levende God ontmoet
  En daarna helemaal omturnt
  Van een vervolger tot een discipel.
  In mijn beeldvorm gedachten zou IK dat ook wél willen meemaken

  1. Als ik jouw reacties vergelijk met de eerste keren Sonja, dan ben jij geestelijk enorm gegroeid volgens mij? En heb je echt je identiteit bij God gevonden. Er gaat rust en vrede uit van je schrijven. hug;

 3. Ik kan alleen maar Amen zeggen Gerry, mooi !!

  Mooie dag zussen, hier schijnt de 🌞
  Er is een lied van prinses Juliana wat zij vertaald heeft uit het Engels . De zon schijnt in mijn ziel vandaag.

  1. Hoi Anneke ,Sorry ik ben je niet aan corrigeren,of dat ik beter weet, Want soms worden dingen op deze site als een competitie gezien.Opmerkingen geuit.laten zien dat de een de bijbel beter zou kennen dan de ander,dus heel voorzichtig vertel ik jou!Het lied wat jij bedoeld. Is in haar jeugd,vertaalde prinses Juliana een Noors kerklied voor haar moeder…De zon schijnt in mijn ziel,het duister is gezwicht,en aard en hemel lacht mij toe,want Jezus is mijn licht .Als dat geen schoonheid is.Het was een Noorse lied Maar erg mooi ,aan herinerd te worden Anneke ,bedankt.lieve Groetjes

  2. Dank je Susan Ohh nee ik ben alleen maar blij dat jij mij aanvult helemaal prima.
   We zijn allemaal anders en dat mag. 😉

   Heb het iemand eens voor horen lezen als een gedicht van prinses Juliana. Het enige wat ik onthouden heb is, de zon schijnt in mijn ziel vandaag. Dat bleef haken .

   Lieve groetjes

  3. Hallo lieve Zus Nelie
   Ja idd met véél vallen en opstaan
   Ben ik gegroeid in het geloof
   Heb dáár óók zo om gebeden
   Ik wilde het zo graag met mn hart geloven
   Niet verstandelijk
   Liefs je ” zusje ” in de HEER

 4. Breng dank🙏
  Breng dank aan de Eeuwige,
  breng dank aan de Heilige,
  breng dank aan onze Vader
  die ons Jezus zond.

  Want nu zegt de zwakke: ik ben sterk,
  zegt de arme :ik ben rijk,
  om wat de Here heeft gedaan voor ons.
  Want nu zegt de zwakke: ik ben sterk,
  zegt de arme: ik ben rijk,
  om wat de Here heeft gedaan voor ons.🙏

  Want U bent de Glorie.
  Amen🙏

  1. Mooi lied gezongen door Frannie Vink op de EO vrouwenconferentie’s van vroeger! Wie wat of zij nog in leven is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *