Dilemma?

Als u een ​huis​ bouwt, moet u het ​dak​ voorzien van een balustrade; anders bent u aansprakelijk wanneer iemand eraf valt.

Lieve zussen,

In deze vreemde tijd kunnen we voor lastige dilemma’s komen te staan.
Er wordt verantwoord gedrag van ons gevraagd.
We moeten thuisblijven en afstand houden. Niet alleen van onze geliefden, maar ook van onze broers en zussen in het geloof. 
Kerkdiensten gaan niet door. Paasvieringen worden afgelast. Samenkomen in deze Veertigdagentijd is er niet bij.

Ik zag op het nieuws dat er in New York een dominee werd gearresteerd. Hij had zijn (grote) gemeente samengeroepen en gezegd dat God wel voor hen zorgen zou.
De dominee werd ervan beschuldigd dat hij de samenleving in gevaar had gebracht.

Nare berichten, die je als christen kunnen raken.
Je voelt je misschien wat verward. 
Waar doe je goed aan?
Als de kerkdienst wordt afgelast, is dat dan een gebrek aan vertrouwen?
Of ben je juist verkeerd bezig als je samenkomt?

God verlangt van ons dat we op Hem vertrouwen.
We hoeven niet in angst te leven, want ons leven is in zijn hand.
God heeft de dagen van ons bestaan in zijn boek geschreven. (Psalm 139:16)
Dat mag ons bevrijden van een stuk angst en krampachtigheid.
En tegelijk geeft God ons verantwoordelijkheid.
Dat is juist zo uniek aan het mens-zijn.

We vinden dit terug in de leefregels die God aan Israël gaf.
God wilde dat het er veilig aan toeging in het dagelijks leven van zijn volk. 
De huizen in Israël hadden platte daken die intensief gebruikt werden.
Je kon er zitten of slapen. En er werden gewassen te drogen gelegd.
God gebood dat het dak van je huis beveiligd moest worden met een hek. Deed je dat niet, dan was je aansprakelijk als er iemand van het dak viel.
De bewoner droeg verantwoordelijkheid voor het leven van de mensen in zijn huis.

Wat moeten we doen?
Op God vertrouwen of onze verantwoordelijkheid nemen? 
Dat is geen keuze.
Het is er allebei.
Biddend mogen we daarin onze weg zoeken, zodat we én God én onze naaste recht in de ogen kunnen kijken.

Gebed: Vader, soms is het ingewikkeld om de juiste keuzes te maken. Wilt U ons wijsheid geven en daarin leiden. Ons leven is in uw hand. Wat een geruststelling in deze spannende tijd. Geef ons kracht en help ons om zuinig te zijn op onszelf en de mensen om ons heen. Amen.

Liefs van Grace

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Waar ik van schrik als christen is juist het feit dat die amerikaanse dominee zijchzelf blijkbaar onaantastbaar vind en gewoon zijn gemeente bij elkaar brengt. Hierbij vergeet hij blijjkbaar het tweede gebod heb uw naaste lief als u zelf. Hij brengt bewust mensen in gevaar en het is terecht dat deze dominee gearresteerd is. Ook binnen zijn gemeente gebeuren dingen waar ik als christen grote vraagtekens bij zet. Deze dominee is namelijkj de grote animator achter de Toronto blessing. Een gebeurtenis waarvan ik mij afvraag uit welke hoek dat is gekomen. Je moet niet vergeten dat er op dit moment vele valse getuigenissen plaats vinden over Jezus. Deze dominee doet door zijn handelen en zeggen hier duidelijk aan mee. Nee ik schrik niet dat hij gearresteerd is. Ik schrik pas als christen als christenen gearresteerd worden in landen als India, Noord Korea of China of in al die andere landen waar ze vervolgt worden. Deze dominee uit Amerika kan beter zijn ambt neerleggen in plaats van dood en verderf te zaaien.

 2. Wat weer een mooi stukje.
  Je vertelt zo mooi over woe God is. En hoe hij is. Dank je wel voor al je bemoedigende, wijze overdenkingen. Ik heb daar veel aan en stuur ze vaak naar iemand door!

 3. Ingrid, hier wel even een gedachtengang bij: waren de verzetshelden dan verkeerd bezig in de tweede wereldoorlog? Het is dus ook de vraag wíe over ons gesteld zijn. Of de overheden wel goed bezig zijn…

  1. Amen ,dat vraag ik mijzelf ook af!
   Heere help onze overheden werkelijk UW wil te doen.!

  2. Inderdaad Gloria. Ja we moeten primair de overheid gehoorzamen, maar daar zijn wel grenzen aan. Als de overheid iets eist dat lijnrecht tegen Gods wil ingaat, staat God boven de aardse overheden. Zoals in de tweede wereldoorlog mensen bijv Joden onderdak boden, zich inzetten om de levens van anderen te redden. Of wat te denken als de overheid verbiedt God te aanbidden zoals in landen als Noord-Korea….
   Dat zijn situaties die niet te vergelijken zijn met het opvolgen van de regels ivm corona. Daar hebben we juist ook als christenen de plicht om onze verantwoordelijkheid te nemen. Daarmee draag je ook zorg voor Gods schepping. En dat mag hand in hand gaan met bidden om uitkomst, om bescherming etc.

 4. Wat mooi dat je hierover schrijft en wat ben ik het helemaal met.je eens! God heeft ons eigen verantwoordelijkheid gegeven, al in het Paradijs waar Adam en Eva daar verkeerd gebruik van maakten. Hoe logisch als God daarna Zijn handen helemaal van ons afgetrokken had maar nee, Hij geeft Zijn kinderen adviezen hoe ze kunnen zorgen voor hun veiligheid. Ik denk dat dat vandaag onveranderd geldt. God en je naaste liefhebben, Hem vertrouwen en gehoorzamen en daarnaast je eigen verantwoordelijkheid nemen en je gezonde verstand gebruiken. Dus ja, wel 1,5m. afstand en nee, geen samenkomsten houden. Niet leuk, maar wát een zegen dat het internet ons in staat stelt toch naar de uitleg van Gods Woord te luisteren, te zingen en gemeente te zijn (al mis ik het echte samenzijn met mijn broers en zussen enorm)! En laten we proberen niet bang te zijn, maar te vertrouwen op onze Vader Die, wat er ook gebeuren zal, voor ons zorgt en in die wetenschap vol (van Zijn) liefde om te kijken naar de ander. Dankjewel voor deze overdenking!

  1. In Romeinen 13:1-2 staat dat ieder mens zich moet onderwerpen aan de gezagsdragers die over hem gesteld zijn, omdat zij door God zijn ingesteld. Hij die zich ertegen verzet gaat in tegen de instelling van God en haalt een oordeel over zichzelf.
   Hoe moeilijk of lastig ook, ik denk dat we uiteindelijk gezegend worden in het gehoorzamen.

  2. Dank je wel Grace,heel duidelijk.
   Ik wil mij graag aansluiten bij jouw mooie gebed.
   Zo mooi gebeden. AMEN.

   Stel je vertrouwen op de Heer en God.
   Want in Zijn hand ligt heel mijn levenslot,
   Hem heb ik lief zijn Vrede woont in mij.
   ‘K zie naar hem op en ‘K weet
   Hij is mij steeds nabij.

   Allen die dit lezen,heel veel sterkte in deze Corona tijd.
   Wij 🙏met jullie en voor jullie.
   Amen🙏

 5. Wat heb je dit weer mooi verwoord. En wat mooi om zo die eeuwenoude voorschriften te mogen lezen. Hij heeft het goede met ons voor!

  1. Hoe gekleurd is ons journaal!
   Deze situatie in New York komt in het nieuws. Wat zou het mooi zijn dat zij ook bericht zouden doen van alle geweldige christelijke initiatieven en nog beter…. de wonderen die God doet.
   Er worden veel mensen genezen zowel lichamelijk als psychisch. Opnieuw worden mensen aangeraakt door Jezus.

   God is bij ons! Hij zal Zijn werk voltooien. Let op de tekenen!

   Good Good Father❤️🌻

 6. Gehoorzaam zijn aan de wet die je opgelegd wordt. Hoe ver moet je daarin mee gaan..? Als er in onze kerk nu wel een dienst zou zijn, naar wie luister je dan?🤔 of als Rutte ons iets oplegt waar we niet kunnen achter staan?
  Ik ben zelf best wel plichtsgetrouw, dus ik zal mijn uiterste best doen om me aan die wet te houden. Maar als christen moeten we ons aan twee wetten houden, en dan is de liefde voor God en je naaste als jezelf de belangrijkste.
  Hij zal onze overwinnaar zijn🙏🏻

  1. Waarom initialen en en niet ’n naam B en BB? Het is zo onpersoonlijk, je kunt ook ’n pseudoniem gebruiken als je niet herkend wilt worden om wat voor reden dan ook.

 7. Dit is een geweldig advies!
  Als huisarts en in ieders beroep altijd en vooral in deze tijd is dit het belangrijkste advies:
  op God vertrouwen en je verantwoordelijkheid nemen!
  Dank U Vader God voor wijsheid en inzicht in Jezus’ naam amen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *