Praten met God

De koning zei tegen mij: Wat verzoekt u dan? Toen bad ik tot de God van de hemel en zei tegen de koning: Als het de koning goeddunkt, en als uw dienaar u welgevallig is, dat u mij dan naar Juda stuurt, naar de stad met de graven van mijn vaderen, zodat ik die weer op kan bouwen. (vers 4 en 5)

Lieve zussen,

Zomaar tijdens je werk bidden: ‘God, help me!’
Of midden in een moeilijk gesprek denken: ‘God, geef me wijsheid.’
Zo’n kort gebed wordt wel een ‘schietgebedje’ genoemd.
Soms is er een moment waarop je meteen wat tegen God wilt zeggen.
Net zoals je tegen een vertrouwd iemand doet.
Zo’n gebed is meestal emotioneel en komt recht uit je hart.

Kijk maar naar Nehemia.
Hij had God en zijn volk innig lief.
Hoewel Nehemia in Babel een goede baan had aan het hof van de koning, waren zijn gedachten bij zijn arme volk.
Een deel van de Israëlieten was uit ballingschap teruggekeerd naar Israël.
Maar Nehemia had gehoord dat het helemaal niet goed met hen ging.
Jeruzalem lag in puin en de Israëlieten waren het mikpunt van spot.
Wat wilde Nehemia zijn volk graag helpen!
Hij bad voortdurend tot God om uitkomst.

De sporen van verdriet waren op zijn gezicht te lezen.
Want op een dag vroeg de koning: ‘Wat kijk je somber, Nehemia. Wat zit je dwars?’
Nehemia schrok hevig. Het was niet best als je als dienaar de koning irriteerde!
Maar tegelijk besefte hij dat dit het moment was waar hij zo lang om gebeden had.
Vol verdriet vertelde hij de koning over de trieste toestand van zijn volk.
‘Wat is dan je wens?’ vroeg de koning.
En dan lezen we:

Toen bad ik tot de God van de hemel en zei tegen de koning …

Het staat er in één adem!
Vóór Nehemia antwoordde, zond hij een hulpkreet omhoog naar God.
Hij durfde zijn wens pas uit te spreken nadat hij tot God had gebeden.

Wat bemoedigend om in de Bijbel te lezen hoe vertrouwd we met God mogen omgaan.
We mogen Hem altijd en overal aanroepen.
Zelfs gewoon tijdens onze dagelijkse bezigheden.
We mogen immers wandelen met God.
Hij is betrokken bij ons leven en weet precies wat ons bezighoudt.
En Hij is altijd dichtbij!

Gebed: Vader in de hemel, al vóór ik tot U spreek, weet U wat mij bezighoudt. Geef mij de vrijmoedigheid om U bij mijn dagelijks leven te betrekken, tot in de kleinste details. Dank U dat U er altijd bent als ik tot U roep. Amen

Liefs van Grace

De Bijbeltekst is ontleend aan de Bijbel in de Herziene Statenvertaling,  © Stichting HSV 2010-2016

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Bidden is voor mij als ademhalen, je bent je er vaak niet eens bewust van.
  Bidden hoeft niet eens in woorden; het kan tijdens een lach, een snik, op de fiets, in bed en zelfs op het toilet.
  Terwijl ik geniet van een pimpelmees die, hangend aan een pindanetje, smikkelt van de pinda’s leest Vader in mijn hart dat ik wil worden als dit.prachtige vogetje (dat zonder veren niet meer weegt dan een postzegel) levend bij het moment,
  Levend, zonder te weten wat de dag van vandaag of morgen brengt…

  In mijn tranen leest Vader mijn hart dat de pijn van het moment niet meer kan vasthouden en dus in tranen naar buiten brengt.

  Lange gebeden horen voor mij een beetje bij het verleden, Een zucht, een traan, een lach… alles mag, omdat Vader elke uiting van m’n gemoed al te voren zag. Hij, die Zichzelf noemt, de IK BEN, Hij kent me beter dan ikzelf mezelf ooit ken.
  Ondanks alles wat moeilijk is houdt deze zekerheid me op de been.
  Heer, mijn hart staat voor U open, lees me maar en troost me dwars door alles heen.

  1. Dankjewel, Lies, voor dit kijkje in je hart.
   Ik heb je gebed net zelf ook gebeden. Het geeft woorden aan het verlangen dat ik voel.
   Vaders troost, rust, vrede, kracht en voelbare nabijheid toegebeden🙏
   Liefs van een zus❤

 2. … juist om één te zijn met God,
  juist dat,
  geeft me zo’n innerlijke rust,
  elke dag weer,
  altijd,
  want Hij is het die het in me doet,
  voor me doet,
  met je doet,
  me wijs maakt en zorgt dat ik kan zorgen voor de ander,
  in Zijn liefde en geduld,
  omdat Zijn Heilige Geest in me is,
  God zelf … !

  dank U; Abba Vader … 🙏

 3. Anna
  Altijd on line met God
  Dat is mijn gebed voor al mijn zusters.
  God Zijn telefoonlijn is nooit in gesprek
  Er is tijd voor spreken, altijd in gebed
  Hemelse centrale
  Is voor jou en mij
  God geeft altijd antwoord
  op de hemeltelefoon

 4. Heel mooi ,Gerry. Vroeger heb ik wel eens horen zeggen; Bidden in de theedoek. m a w; je kunt ieder moment van de dag tot Vader bidden en je krijgt nooit de in gesprekstoon! Of over ’n moeder van ’n groot gezin; als moeder op haar stoel zat en haar schort over haar gezicht had, mocht je haar niet storen want dan was zij aan het bidden. Een persoonlijke relatie met Vader is heel belangrijk in je leven.

  1. Nelie .
   Bedankt voor jouw lieve reactie.
   Dat van die schort ken ik ,mijn Tante heeft ook 17 kinderen rond de tafel gehad. Zelfde verhaal.
   Mooi om weer te lezen.
   Fijne dag gewenst uit een regenachtig Voorthuizen🌧☔

 5. Deze mooie overdenking,doet mij denken toen ik voor het eerst na de Belijdenis Catechisatie ging.
  Ik wist niet wat ik er van moest verwachten ,en al zittend op mijn fiets bad ik tot onze God en Vader, wilt U met mij meegaan mijn hoofd leeg maken van de dagelijkse dingen en mij bij de les houden. Het was een fijne avond,ik sprak met onze Dominee en vertelde dat ik op de fiets tot God gebeden had,en de Dominee zei,dat doe ik op zondag ook altijd als ik naar de kerkga om voor te gaan ,je mag God overal aan roepen 🙏 dat noem ik nu altijd praten met God.
  Here God wees met mij in tijden als er iets is, en ik heb er geen antwoord op ,dat ik tot U praat Heer en mij zo door U geholpen mag voelen.🙏
  Dat bid ik U om Jezus wil Amen🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *