Kunst

Het juiste woord op de juiste tijd
is als een gouden appel op een zilveren schaal.

Lieve zussen,

Ik herinner me de dag waarop ik als student moest lesgeven aan groep 8.
Een docent van mijn opleiding zat achter in de klas om mijn kwaliteiten te beoordelen.
Ik deed erg mijn best, want het oordeel van deze docent betekende veel voor me.
Tijdens het evaluatiegesprek begon hij enthousiast te benoemen wat ik goed had gedaan.
Mijn zelfvertrouwen kreeg een boost!
Tenslotte zei hij: ‘Ik heb ook nog enkele tips voor je …’
En hij wees me op de punten die ik nog kon bijschaven en ontwikkelen.
Ik luisterde gemotiveerd.
Zijn ‘kritiek’ landde op de positieve basis die hij aan het begin van ons gesprek had gelegd.

Als de docent het gesprek begónnen was met het opsommen van mijn minpunten, zou ik beslist een ander gevoel aan deze dag hebben overgehouden!
Hij sprak de juiste woorden. Opbouwende en leerzame woorden.
Én hij zei ze op het juiste moment.
Het meest vruchtbare moment.

Deze gebeurtenis is me altijd bijgebleven.
Ik nam me voor dat ik míjn leerlingen óók op deze manier wilde opbouwen.
Het zou belangrijk voor hun zelfvertrouwen zijn dat hun juf de juiste woorden op het juiste moment zou zeggen.

De juiste woorden én de juiste tijd horen bij elkaar.
Het is alsof ze samen een kunstwerk vormen.
Bijvoorbeeld een appel, met goud gegraveerd in een zilveren schaal.
Kunst – wat een mooie vergelijking!
Als je deze spreuk in praktijk brengt, zal dit een mooi en kostbaar resultaat opleveren.
Het juiste moment voorziet je woorden van de mooie klank die ze verdienen.

Deze les is een mooie uitdaging voor ons.
Als we opvoeden, samenwerken, vertrouwelijke gesprekken voeren, troosten …
Laten we liefdevolle, opbouwende woorden gebruiken.
En laten we daarvoor zorgvuldig het goede moment kiezen.
Het moment waarop onze woorden werkelijk een cadeau kunnen zijn voor de ontvanger.

Gebed: HEER, geef dat liefde en zorgvuldigheid mijn woorden kleuren. Geef mij wijsheid, zodat ik ook weet wanneer ik moet zwijgen. Help mij door de Heilige Geest om mijn naaste op te bouwen en te bemoedigen. Laat mij ook deze nieuwe week een bijdrage mogen leveren aan uw werk op aarde. Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

De bijbelteksten zijn ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling © 2004/2007

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Het wonen op ’n eiland heeft zijn voor-en nadelen Gloria. Gisteren zaten we geísoleerd, de boot van 12- 19.30 niet gevaren. Maar weet je wat zo mooi is; Onze Vader is ook hier!

  1. Ik ken een Rita Paas, Nelie. Met haar heb ik soms dienst bij de plaatselijke voedselbank.
   Bedoel jij soms Stephan Paas theoloog, hij is de zoon van Rita.

   Meer ken ik er niet ik woon sinds 1,5 jaar in Veenendaal dus ken niet zo heel veel mensen hier.

 2. Zojuist -biddend- een brief geschreven aan iemand met de ontluisterende ziekte ALS. Deze persoon kan al lang niet meer spreken en niets meer bewegen. De tranen die rollen moeten door een ander gedroogd worden. Nu de beademing ook overdag aan moet kan dit mensenkind niet verder. Deze week komt de huisarts …

  Wat vond ik het moeilijk om deze persoon nog een brief te schrijven, waarin ik met respect kon spreken over de manier waarop de ziekte gedragen en verdragen werd. Gelukkig mocht ik ook bemoedigende woorden schrijven omdat deze persoon zich een geliefd kind van God weet. Dat Gods vrede rijkelijk op deze persoon en het gezin zal mogen neerdalen… en dat God Zijn beminde kind Thuis mag halen vanuit de slaap.
  Heer erbarm U!

  De brief is op de bus en nu kan ik het, ondanks tranen, overgeven.

  1. Ach lieve zus lies, wat moeilijk allemaal , ik ken het verdriet en gemis net als jou, en nu heb je weer een brief geschreven naar een zieke man, wat kan het toch stormen in mensenlevens, ook buiten stormt het, net een boom voor mijn huis tegen de grond, maar zo voelt het ook in mijn leven,
   IK weet het ,moet er niet in blijven hangen, doe mijn best om het hoofd boven water te houden , maar blijft lastig .
   IK weet aan wie ik mij vertrouwe, zong ik nog met mijn lieve broer vlak voor zijn sterven, daar kan ik mee verder, veel liefs van je meelevende zuster Tetsje

 3. Dank je Grace voor deze woorden wat kunnen we toch veel van je leren.

  Nelie dat is ook mijn gebed iedere morgen voordat ik de dag begin.

  Een hartelijke groet zussen uit Veenendaal

 4. Om deze nieuwe week ,met
  deze mooi woorden, te mogen starten is geweldig.
  En er ook nog aanvullende woorden bij van Riek en Nelie, hartelijk dank.
  Ik sluit mij er dan ook volledig bij aan.
  Groetjes uit Voorthuizen,
  met veel rukwinden (maar valt nog mee) nadat de weersverwachtingen voorspelden.

 5. Dankjewel Grace,
  Hele goede woorden en wijsheid om de week mee in te gaan. Ik moet vaak bidden “Heer zet een wacht voor mijn lippen en wilt U mij de juiste woorden geven “Nu leer ik ook om de juiste tijd te vragen. Dank dat God jou zo vaak gebruikt om ons te helpen en te leren.

  1. Dankjewel Grace voor deze woorden. En inderdaad de juiste woorden zeggen is heel belangrijk, maar soms moet ik ook zwijgen, we mogen bidden om wijsheid hiervoor.

 6. Moge de woorden van m’n mond en de overleggingen van m’n hart U welgevallig zijn, o Heere m’n Rots en m’n Verlosser. Zet ’n wacht voor m’n lippen.
  Groeten van ’n stormachtig eiland Texel;

  1. Lijkt me heerlijk om daar te wonen, Nelie! Al mag ik ook niet klagen.. Ik kan me ook aansluiten bij de woorden : zet Heer een wacht voor mijn lippen… Ik flap er soms maar wat uit… En vooral als de ander negatief is, heb ik moeite met het om te draaien naar positiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *