Identiteit

Bedenk toch hoe groot de ​liefde​ is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden ​kinderen​ van God genoemd, en dat zijn we ook. (vers 1)

Lieve zussen,

Als je je aan iemand voorstelt, noem je meestal eerst je naam.
En daarna vertel je iets over de rol die je in het dagelijks leven vervult.
‘Ik ben Lydia, getrouwd en moeder van drie tieners. Ik werk als verpleegkundige.’
‘Ik heet Anneke en ik ben al zes jaar weduwe.’
‘Ik ben Marleen. Ik heb borstkanker waarvoor ik momenteel behandeld word.’
Je levenssituatie is vaak voor een groot deel met je identiteit verbonden. 
Je voelt je een moeder, een verpleegkundige, een weduwe, een strijdster tegen kanker.
Het benoemen van je rol of positie kan best confronterend zijn.
Soms zegt het iets over jou wat je helemaal niet wílt zijn.
Een weduwe… Een zieke vrouw… Een werkloze… Een gescheiden vrouw.
Het kan zelfs als stigmatiserend ervaren worden.

Je rol en positie kunnen in één klap veranderen. 
Vorige week was je nog een verpleegkundige, en vandaag ben je ineens een werkloze vrouw.
Je burgerlijke staat verandert van gehuwd in weduwe.
Van een gezonde werkende vrouw in een strijdster tegen kanker.
Die verandering kan alles op z’n kop zetten.
Het voelt alsof het einde van je positie het einde van jóu betekent.
Wat jou voor een groot deel kenmerkte, valt weg.
Een stukje van jóu is weg.

Als we onze identiteit laten afhangen van onze omstandigheden, blijkt onze identiteit net zo kwetsbaar als het leven te zijn.
En als je rol of positie ook nog bepalend is voor je eigenwaarde, verander je zomaar van iemand in niemand…

Wij worden ​kinderen​ van God genoemd, en dat zijn we ook.

Alleen bij God vinden we onze onveranderlijke identiteit.
Hij noemt ons zijn kinderen.
Dat blijft overeind, welke rol of positie je ook in dit leven verliest.
De identiteit die God je geeft blijft altijd dezelfde, wat je burgerlijke staat ook is, hoe je ook door anderen bestempeld wordt.
Je bent zijn kind!

Gebed: Vader in de hemel, dank U dat ik uw kind mag zijn. Deze positie heb ik niet verdiend. Uw liefde is zo groot! In Christus is mijn identiteit veiliggesteld. Dat is mijn troost als alles verandert en niets in mijn leven meer hetzelfde is. Amen.

Liefs van Grace

De bijbelteksten zijn ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling © 2004/2007

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Heel mooi deze uitleg. Daar kan ik mee verder maar ik vraag me af wat vers 6 tm 10 ons zegt. Hoop dat iemand dit nog leest en wil reageren.

 2. Heel veel sterkte A.M., gelukkig weet je door alles heen waar je je hulp van kan verwachten.
  Hij laat niet los wat Hij begon. Oh Levensbron wil nu ook bijstand zenden.

 3. Ik ben deze keer wat laat, maar wil toch graag iedereen
  deze keer,Gods nabijheid toewensen.
  Jullie hebben een voor een allemaal iets vreselijks meegemaakt,
  en daar ben ik bij het lezen hier van, wel verdrietig geworden.
  Ik wil jullie sterkte wensen,en zal voor een ieder bidden🙏
  dat onze God jullie troost mag geven en zal sterken .🙏

  Gelukkig mag je zijn,
  Als je een ander tot zegen bent.

  Gelukkig mag je zijn,
  als je in een tijd van verdriet getroost bent,
  en weer mag hopen op betere tijden.

  Gelukkig, wie zich bescheiden en liefdevol opstelt
  en daarmee een harde en kille wereld overwint.

  Gelukkig wie nu nog lijdt
  onder de macht van de sterksten:
  het recht zal zege vieren.

  Gelukkig mag je zijn als God jouw nabij staat🙏
  Amen

 4. Lieve Anita,
  Wat een verdriet en wat een eenzaamheid. Houd je vast aan de woorden. IK zal er zijn.
  Ik ben ook twee keer getrouwd geweest de tweede keer ook met een narcist. Wat een afschuwelijke ervaring je raakt je eigen ik helemaal kwijt. Maar lieve schat houd moed, Hij houd van jou en laat jou niet los. Ik heb mijn dochter ook al jaren niet gezien.
  En waarom ik weet het niet maar ik weet wel hoe waardeloos of ik me voelde.
  Onthou satan heeft heel dicht bij onze Vader gewoond en weet ook hoe hij jou moet raken en breken.
  We leven in een heel moeilijke tijd satan grijpt om zich heen……..
  Maar houd je vast aan Zijn beloftes en dat zijn er velen.

 5. Corrie, ik heb gisteravond nog even op jou gereageerd,

  Fijne overdenking vandaag. !
  Ik ben allereerst: Kind van God.
  Daarbij ook moeder/vrouw in rouw.

  Alle zussen (broer Gerrit: ik mis je) een gezegende dag gewenst!

 6. En ik ben Anita gescheiden sinds 1995 drie kinderen waarvan twee autistisch, 17 jaar voor geknokt als alleenstasnde moeder moe boos door onmacht die ik voelde naar mijn kinderen in mijn tekortkomingen he krijgt een stempel het beheerst je leven helemaal vechten tegen leugens, toen kwam christelijke jeugdzorg en los moest ik alles laten mijn jongste kind ruim tien jaar niet meer gezien de andere twee sinds kort door een kortdurende relatie die ik dacht van de Heer te hebben mogen ontmoeten iets moois maar ook verscheurends weer loslaten hiervoor een relatie met een narsist vijf jaar een chtistelijke man samen naar de kerk samen zingen tot eer van God,
  Ik ben elke dag meer en meer de weg kwijt, welke God waar dan, hoe dan waarom als ik niet mag liefhebben in deze wereld waarom haalt Hij mij dan niet thuis.
  Ik had mij voorgesteld een man met veel liefde en begrip kwam op mijn pad bij de kerk, ik vraag me af wat Gods wil werkelijk is zien op Hem zal ik blijven doen vertrouwen in mijn lijden heb ik ook omdat Hij leed voor mij, moge God mij maar ook mensen die dit lezen zegenen, ik geloof dat aan al dit leed welke vorm ook een einde komt de dood is niet meer t eeuwige leven zal geen ziekte honger of ellende meer zijn daar zie ik naar uit, om eeuwig thuis te mogen zijn.

  1. Lieve Anita,

   Jouw openhartige verhaal raakt me.
   Wat kun je je soms (of vaak) ontstellend eenzaam voelen in dit leven.
   Mensen willen je wel troosten, maar ze begrijpen meestal niet hoe zwaar het is om als moeder met autistische kinderen overeind te blijven en niet in onzekerheid weg te zakken. Als je dan ook nog een narcistische man getrouwd hebt blijft er niets van je zelfbeeld over. Begrijp ik het goed dat de tweede relatie ook op de klippen is gelopen en dat je je kinderen weinig ziet? Wat een lange, moeilijke weg heb jij te gaan.

   Dat je ondanks je lijden wilt blijven vertrouwen op God vind ik bewonderingswaardig. Ik begrijp Gods wegen ook vaak niet, maar als we Hem loslaten, waar zouden we het dan moeten zoeken en vinden? Vertrouwen is, zo leer ik langzamerhand door alle lijden heen, je hart en je handen uitstrekken naar Hem die je niet ziet, (vaak) niet ervaart maar wél mag vertrouwen …
   Hij laat nooit los, dát blijf ik geloven ook al merk ik er al een tijd niets van.

   Volhouden Anita en dank dat je je hart voor ons hebt geopend. Dapper!

  2. Lieve Anita, bij jou verhaal te lezen schiet ik vol wat een verdriet, het overkomt jou
   Gebed is zo nodig, en dat doe ik altijd voor al mijn zussen en broer, meer kunnen we niet doen, God is hier ook verdrietig over, dat weet ik zeker, maar het kwaad blijft in deze wereld, we hebben nu nog te strijden tegen andere machten, en die zijn sterk hoor, dat weet ik uit eigen ervaring.
   Probeer mensen te vinden die jou kunnen helpen, ik kijk iedere zondag avond naar in gesprek op van family7, het is laat in de avond te zien, maar is zo waardevol om te luisteren, je kunt daar ook op reageren in de uitzending..
   IK wens jou Gods kracht toe, liefs Tetsje.

  3. Anita, wat heb jij veel meegemaakt! Ik wil je veel sterkte wensen met alles, blijf dichtbij de Heer, een relatie met Hém is het allerbelangrijkste! Híj wil jouw liefde…

  4. Lieve, lieve Anita,

   Mijn hart gaat naar jou uit, als zusje in de Heer en als mede slachtoffer van een narcist. Je bent niet de enige, al voelt dat vaak wel zo. Geef niet alleen je verdriet, maar ook je boosheid aan de Heer. Gun jezelf de tijd om te genezen.
   “Het geknakte riet zal Hij niet verbreken…” Jesaja 42:3a. (Dat was mijn enige strohalm)

 7. In verschillende revalidatie centra heb ik mij voor gesteld als ik ben Riek en ik ben christen, ik ben getrouwd met enz. Later kreeg ik altijd de vraag waarom ik dit zei,zo kon en kan ik altijd vertellen wie en wat Jezus is in mijn en voor hun leven kan en wil betekenen. Heb hier door veel goede gesprekken gehad.

  Een gezegende dag allemaal.

 8. Wat een bemoedigende tekst en wat fijn dat we mogen weten dat God er altijd is. Dat onze identiteit niet afhangt van onze omstandigheden, maar van een zeker weten dat Hij erbij is en ons helpt. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren in mijn eigen leven.

  1. Mijn indentiteit kreeg vorm door leugens van mensen ik heb nooit kunnen zijn wat ik zo graag wilde.
   Toch weet ik nu ook onder tranen te belijden HIJ IS HEER HIJ REGEERT TOT IN EEUWIGHEID.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *