U doet mijn duisternis opklaren

U bent het die mijn lamp doet schijnen,
U, HEER, mijn God, verlicht mijn duisternis …
(vers 29)

Lieve zussen,

Afgelopen week schreef een zus me dat ze de donkere wintermaanden moeilijk vindt.
Of je hier nu wel of geen last van hebt, we houden allemaal van de zon en de zomer.
Licht geeft een positief en blij gevoel.
In de Bijbel staat licht niet voor niets symbool voor leven en geluk.

‘U bent het die mijn lamp doet schijnen,’ zegt David.
Wat is het vaak donker geweest in zijn leven.
David heeft heel wat gevaren en doodsbedreigingen moeten doorstaan.
Maar God was zijn toevlucht en redding.
Hij verbrak met zijn liefde en troost de duisternis in Davids leven.
God liet zien dat Hij aan de kant van zijn kind stond.

Ook wij kunnen donkere periodes in ons leven meemaken.
De uitzichtloosheid van een ernstige ziekte, het gemis van een dierbaar iemand kan je levensblijdschap wegnemen.
Problemen in je gezin of relatie kunnen als een donkere wolk boven je leven hangen.
Ook geloofstwijfel kan het licht wegnemen.

God doet mijn lamp schijnen, zegt David.
God doet in Davids persoonlijk leven het licht weer aan.
In de HSV staat:

… mijn God doet mijn duisternis opklaren.

Wat mooi!
Zoals na een sombere regendag de avondzon ineens kan doorbreken, zo wil God met zijn troost en liefde jouw leven verlichten.

Misschien zie je daar op ’t moment maar weinig van.
Het lijkt wel alsof de duisternis het wint.
Maar God laat dat niet gebeuren bij de mens die, net als David, op Hem vertrouwt.
Je mag bidden of God het donker in je leven nú al wil doen opklaren.
En straks mag je leven in het stralende licht van Gods nabijheid, waar geen spoor van duisternis meer te vinden zal zijn.

Lieve zussen, houd moed.
Achter de wolken van verdriet en dood schijnt de zon van Gods liefde en genade.

Gebed: Vader, dank U dat ik weet dat er bij U licht en troost is. Ook als ik dat nu niet kan ervaren. De donkere wolken in mijn leven kunnen uw liefde en genade niet tegenhouden. Wilt U mij vasthouden, HEER. Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Zus P, Ja, het kwam uit Depressie voort,ik kon niet meer bijbel lezen en bidden. Maar anderen zijn dat voor mij blijven doen. Maar ben er geestelijk sterker uit gekomen, In ’n soortdroom moest ik kiezen wie ik wilde dienen, God of de duisternis en zag allemaal vlammen en heb toen bewust voor het Licht gekozen. De andere dag lag ik te stralen in bed- in het ziekenhuis- En mocht na een paar dagen naar huis. Gebruik nog wel medicijnen voor wisselende stemmingen, maar dat is niet erg P. Lieve zus, wens je Gods kracht en nabijheid toe, vergeet nooit; je bent en blijft ’n parel in Gods Hand. Het NIET toegeven aan sombere gevoelens blijft ’n strijd, maar houvast dat God de strijd al voor jou heeft gestreden.Blijf vertrouwen, je komt er weer doorheen. Aan het einde van de Tunnel is het Licht!!!

  1. Lieve Nelie.
   Dit verhaal van jouw kenden ik niet.
   Zo mooi dat jij het schrijft,en dat het jouw is overkomen.
   God heeft jouw laten voelen(zien)
   dat Hij er voor jouw wilde zijn,en nog is,hoe geweldig is dat.
   Jij kunt nog niet zonder pilletjes maar fijn dat ze er zijn,ze helpen jouw verder.🙏
   Heel veel liefs en een dikke knuffel uit Voorthuizen.
   Ik ben een beetje laat met mijn reactie en hoop toch dat jij het nog lezen kunt.
   Big Hug xx

  2. Nelie, wat fijn dat jij uit je depressie gekomen bent, ik zit er nog middenin. Het is zo donker om me heen. Bid al zo lang om rust. Zo moeilijk…

 2. Lieve zussen en broer(s) die leven in duisternis nu ook de dagen nog zo donker zijn bid jullie van harte toe dat het licht van Jezus in jullie hart zal ontbranden.
  HEER ontsteek een lichtend licht in allen die in duisternis leven want dat licht zal nooit meer doven.
  Zij die met een autistische man of enige andere stoornis samen zijn. HIJ geeft manna voor iedere dag.

  Ik heb het niet vol kunnen houden .
  Wens jullie toe dat je de kracht en de moed krijgt om het vol te houden.

 3. God is mijn Licht mijn Heil wie zou ik vrezen, , Hij is de Heer die Hulp verschaft in nood. Lezen psalm 27 vers 1 en 7. Psalm 119 vers 53

 4. Niet de donkere dagen buiten maar de duisternis van huwelijk met een autistische man doet mij pijn. Zo moeilijk! De duisternis grijnst mij aan als ik bedenk dat ik zo zonder liefde verder moet. Help mij Heer. Ik wil dit huwelijk niet verbreken. Geef mij kracht, geef mij Uw liefde.

  1. Wat jij schrijft Arja geldt ook voor mij. Laten we maar proberen positief te denken en God danken voor alle lichtpuntjes, die zijn er toch ook, elke dag weer. Vertrouwen, dat God weet wat het beste is voor ons en hoop, dat we Zijn Liefde en Kracht iedere dag mogen ervaren. Dan kunnen we heel veel aan

 5. Helemaal met je eens,Gloria!! Het is mij ook gauw té warm. Maar ik ben nog steeds dankbaar dat God m’n geestelijke duisternis 8 jaar geleden heeft doen opklaren en bid dat ik dat nooit meer mee hoef te maken. En de zussen die daar nú in zitten; Weet zeker dat Hij erbij is! En heel veel van je houdt. Hou vol, Hij laat niet los.

  1. Aan Nelie, ja geestelijke duisternis dat is een donkere ervaring, ik heb er last van,hoe kom ik eruit?! Willen jullie meebidden,dat deze winter er een doorbraak mag komen in veel duisternis,!? Dank je voor het meedelen van jullie levensverhalen!

 6. Ontroerend mooi Grace. Dankjewel!
  Here ik bid vandaag voor allen die in de duisternis zijn van angst, rouw, verdriet, ziekte. Wilt U op deze sombere dag hun duisternis doen opklaren zodat Uw Licht weer kan stralen in hun leven.
  Liefs voor iedereen, Andrie.

 7. Zoals een sprankje licht het duister breekt
  U bent sterker
  Mijn angst verstilt wanneer Uw liefde spreekt
  U bent sterker

  Licht dat altijd schijnt
  Liefde zonder eind

  Tussenspel

  En moet ik door een dal van leiden gaan
  U bent sterker
  En als ik val en niet meer op kan staan
  U bent sterker

  Licht dat altijd schijnt
  Liefde zonder eind

  Refrein:
  Jezus U bent meer dan genoeg voor mij
  Jezus U blijft mijn God in eeuwigheid

  En als het leven hier ten einde loopt
  U bent sterker
  Want aan de horizon gloort nieuwe hoop
  U bent sterker

  [Refrein]
  Jezus U bent meer dan genoeg voor mij
  Jezus U blijft mijn God in eeuwigheid

  Prachtig lied van Mozaiek wat hier zo goed bij past! Gezegende dag gewenst.

  1. Schitterend lied idd! Het is: een dal van lijden… 😊 Leiden is van iemand leiden, begeleiden… Maar… Iedereen houdt van de zomer? Ik niet en ik weet velen met mij. In de zomer is alles tè: tè licht, tè warm, tè veel geluiden /herrie, enz. Ik vind het heerlijk als de zon een keer een dag níet schijnt, lekker rustig voor mn ogen.. 😊Iig houd ik van bewolking, zodat ie niet de hele dag volop schijnt, vooral niet in de zomer. Tja… Niet iedereen is hetzelfde, zèlfs niet wat de zomer betreft!

  2. Wat een mooi lied! Dank je wel voor het delen Thea!
   En Gloria: herken wat je zegt wel een beetje. Kan ook niet tegen warm zomerweer en ben overgevoelig voor scherp licht (migraine) . Maar al geniet ik het meeste van het voorjaar, ik ben toch dankbaar in een land te wonen met seizoenen. Ik kan desondanks genieten van een mooie (gematigde) zomerdag, en ook van een echte winterdag ondanks extra pijn door de kou. Maar goed dat wij geen invloed op het weer hebben. Maar wel op hoe we ons opstellen tav het weer.

 8. Dank U Heer dat U er voor ons wilt zijn in donkere dagen, Dank U dat het weer op klaren mag,en wij ons dan weer heerlijk voelen.
  Dank U,Heer,dat U het licht wilt zijn .
  Heer en U beloofd ons ,dat het altijd licht is in het hier namaals.
  Wees in ons leven Heer,om daar naar toe te werken in ons geloof,dat wij naar U mogen gaan daar waar het altijd licht zal zijn.
  Waar zussen die nu last hebben van de donkere dagen,vol op in het licht bij U mogen zijn ,dat bid ik U,🙏
  Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *