Niets te danken?

Maar ze zei tegen hen: ‘Noem me niet Noömi, noem me Mara, want de Ontzagwekkende heeft mijn lot zeer bitter gemaakt. Toen ik hier wegging had ik alles, maar de HEER heeft mij met lege handen laten terugkomen.
(vers 20 en 21)

Lieve zussen,

Als Noömi en Ruth in Betlehem aankomen, bevinden ze zich allebei op de bodem van hun leven.
Ze zijn beiden weduwe, ontheemd en straatarm.

Noömi is een gebroken vrouw.
Diep teleurgesteld in het leven. En in God.
Welk perspectief heeft ze nog, nu ze haar man en zoons verloren heeft?
Haar leven lijkt leeg, zonder uitzicht.
Haar gezin zal uitsterven.
‘De HEER heeft mij met lege handen laten terugkomen.’
Wat klinkt dat bitter.
Eerst had ik alles, en nu heb ik niets.

Niets?
Terwijl Noömi deze trieste woorden spreekt, staat Ruth naast haar.
We lezen in het volgende vers:
‘Zo kwamen ze samen terug uit ​Moab, Noömi en haar schoondochter ​Ruth, de ​Moabitische.’ vers 22
In deze woorden schuilt de rijkdom die God Noömi geeft, midden in haar grote verdriet.
Op dat moment voelt Noömi alleen maar bitterheid en verlies.
Maar Gods liefde en genade zijn aanwezig in haar leven.
Heel dichtbij, in de liefde en de zorg van haar schoondochter Ruth.
Noomi ziet het niet.
Ze is verblind door verdriet.
Ze ziet alleen haar ‘lege handen.’
Daardoor kijkt ze voorbij aan Ruths onvoorwaardelijke trouw.
Ruth, die alles achtergelaten heeft en een onzekere toekomst in een vreemd land aandurft, uit liefde voor Noömi.

We weten hoe deze geschiedenis verdergaat.
Noömi wordt zelfs oma.
Iets wat ze niet meer had durven dromen.
Gods werk gaat nog veel verder dan Noömi toen kon zien.
Ruth wordt een voormoeder van David, en daarmee van de Here Jezus.

Deze geschiedenis mag ons bemoedigen en ons de ogen openen op een dag als vandaag.
Dankdag.
Misschien heb je veel om voor te danken.
Het afgelopen seizoen was voor jou gelukkig en vruchtbaar.
Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om te danken.
Net als Noömi ben je diep teleurgesteld in het leven en zie je geen perspectief meer.
Wat je hebt opgebouwd is je uit de handen gevallen.
De toekomst ziet er triest uit.
Je staat met lege handen.

Maar God is aanwezig in je leven met zijn liefde en trouw.
Ook als je het niet kunt zien. 
Als je verlies zo groot is dat het alle ruimte inneemt.
Soms zie je pas veel later dat God wel degelijk dichtbij je was.
Hij zorgde, terwijl jij verblind was door je moeiten en geen hoop meer had.

Ja, God zal voor je zorgen op de weg die Hij met jouw leven gaat.
Je mag bidden:
HEER, help mij om de moed niet te verliezen. Open mijn ogen voor uw liefde in mijn leven. Voor de kleine dingen van hoop, dicht om mij heen. Als alles tegenzit bent U nog steeds bij mij. U helpt mij verder, ook als ik zelf geen perspectief meer zie.  Dank U, HEER. Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Reacties

 1. Dag Petra zoek en breng het bij Jezus. Stort voor Hem uit je hele hart. ..Hij kan redden Hij alleen . Het is Jezus alleen ,anders is er geen . ZIJN KANTOOR is 24 uur geopend. Maak er veel gebruik van . Er staat in Zijn Woord bid en je zult vinden ,zoekt en je zult vinden .!! Zal ook voor jou bidden.

 2. Hoi Wilma,
  Wij kennen ook een zus van een schoonzus die al ruim 3 weken in coma lag, hartstilstand ook. 47 jaar!
  Werd door epileptische aanvallen in slaap gehouden.
  Nu weer bijgekomen en het gaat goed! Zo wonderlijk! ??

 3. … vaak staan we God ook onbewust in de weg, door onze zorgen en ons verdriet zien we soms God’s gegeven lichtpunten niet,
  maar weet, weet, dat de Vader als een Schild om je heen je beschermt en dat het gaat zoals Zijn bedoeling is, ook al lijkt dat niet zo en ga je er doorheen, … het komt goed, vaan niet zoals wij dat graag zouden willen hebben, Zijn wegen zijn zo ondoorgrondelijk, maar vertrouw erop want Jezus, onze barmhartige Vriend altijd bij je is …

 4. Prijs de Heer met blijde galmen,
  gij mijn ziel hebt rijke stof.
  k’ zal zolang ik leef mijn psalmen ( o.a)
  Vrolijk wijden aan Zijn lof.
  k’zal zolang ik het licht geniet
  Hem verhogen in mijn lied(2 x)

 5. Het jaar was voor mij heel moeilijk, zoveel verdriet, moet er niet teveel bij stilstaan, want dan moet ik zo veel huilen, ik probeer weer vooruit tekijken, moet nu alles alleen doen omdat mijn man nog maar zo kort geleden is overleden, ik heb lieve zorgzame kinderen, en dagelijks nog veel bezoek, deze week weer tafeltje dek je bezorgd voor het bejaarden centrum naar de mensen die niet meer zelf kunnen koken, en dat geeft afleiding, je maakt een praatje met ze .
  Vandaag een mooie overdenking, je ziet Naomi weer terug komen naar haar eigen land met haar schoondochter Ruth, de mensen kennen haar niet eens, zo getekent door verdriet, en dat kan , dan zegt ze noem mij maar Mara want de HERE heeft mijn lot zeer bitter gemaakt.
  En dan de grote omslag in haar bleven, niet dat het verdriet dan is verdwenen, maar er is weer toekomst voor Naomi, God ziet naar haar om, wat een vreugde voor haar, daar kan ik blij van worden, er is veel verdriet , maar er zijn ook nog mooie dingen, laten we maar danken op deze dankdag , Groot is Uw trouw o Heer.
  Fijne dag allemaal, lieve groet, Tetsje. Ps met onze dochter Anja die heel ziek is geweest, na veel behandelingen gaat het goed, er is nog een weg te gaan, gebed blijft nodig, maar we zijn God heel dankbaar dat het goed gaat.

  1. Fijn Tetsje dat je danken kunt en dat het naar omstandigheden goed met je dochter gaat.
   Liefs,
   Petra

 6. Dank je lieve Grace voor deze mooie overdenking, met tranen in in mijn ogen en een dikke keel heb ik je stukje gelezen. Dit had ik even nodig.

 7. Er is veel om voor te danken.
  Er is ook veel om bezorgd over te zijn inmijn leven. Dat moet ik overgeven.

  Ik voel veel angst en paniek wat niet van God is, maar er wél al 3 jaar is. Zó erg dat ik vanmorgen bij mijn eerste hapje moest braken. Zo angstig voel ik me. God, neem het alstublieft weg! Ik wil zo graag door met mijn leven. Heb ook nog een dochter van 10 om. Voor te zorgen

  1. Lieve Petra, ik voel met je mee. Heb ook angst en depressie.
   Heb je wel psychologische hulp?
   Liefs en veel kracht toegebeden.

  2. Beste Petra. Ik hoop dat je dit nog zal lezen. Heb je een gemeente, waar je pastorale hulp kan ontvangen? Je hebt ook christelijke telefonische hulp lijnen. o.a Hooplijn Hour of Power, doordeweeks 19.30 tot 20.30. En elke zondag 9.00 tot 11.00. Het is wel 20 cent per minuut Telefoon nummer is 0900 -3334447. Petra ik wens je God vrede toe. Zoals een tekst uit de bijbel. Vrede laat ik u, Mijn vrede geef ik u, niet gelijk de wereld die geeft, geef ik hem u. Uw hart worde niet ontroerd of versaagd. Johannes14:27. God zegen. Groetjes

  3. Lieve Petra veel sterkte en kracht voor elke dag. Ik bid voor je om rust en overgave. Liefs, andrie.

  4. Petra, loop je ook bij dokters voor dit probleem? De Heer Jezus is onze Geneesheer, maar soms gebruikt Hij artsen… Veel sterkte hoor!

 8. Tijd-wie kan dit woord verklaren
  Wat omvat precies de Tijd?
  Rusteloos wentelen de jaren,
  zich steeds in de eeuwigheid

  Tijd- het is niet meer dan heden
  niemand weet wat morgen zij
  Gisteren is reeds verleden
  al wat was is reeds voorbij .

  Vele jaren die reeds gingen
  gaven blijdschap, gaven smart,
  t’Zijn nog slecht herinneringen
  die zich nestelen in ons hart.

  Is er dan geen goed van waarde,
  dat toch meer is dan de tijd
  Leven wij op deze aarde
  dan niet voor de eeuwigheid?

  Ja gewis God gaf ons t’heden
  Waar we in worden aan gespoord
  om met smekingen en gebeden
  Hem te zoeken in Zijn woord

  Wie hem vindt die vindt het leven
  Wat dan wegsmelt met de tijd
  t’Goed dat God zijn volk zal geven
  blijft in alle eeuwigheid.

  Dankdag,?
  voor al wat God voor ons deed
  en betekenen mag voor ons
  daar danken wij Hem voor.
  Amen

  1. Petra Susan, Thea en Andrie
   Hartelijk dank voor jullie steun en gebed. Ik heb psychologische hulp bij Eleos, maar het gaat niet erg hard.
   Ik ga de nummers die Susan geeft opslaan middels een printscreen

   Liefs Petra

 9. Niet danken VOOR alles, maar IN alle omstandigheden! Abba geeft je kracht en weet wat je nodig hebt.Hij is er bij, wat je ook moet doorstaan. Al denken wij vaak; is het nu niet genoeg, ik kan niet meer? Liefs voor allemaal in jullie omstandigheden.

 10. Dankdag. Ja er zijn veel dingen om te danken, maar er is ook zoveel verdriet en dan komt ipv danken weer eens de vraag bij je op. “Waarom Heer”.
  Gisteren het bericht van mijn vriendin gekregen dat haar zoon (40 jaar) gisternacht een hartinfarct heeft gehad, een hartstilstand en nu slapende gehouden word en dan….. ja afwachten of hij uit die coma/slaap komt en hoe.
  Dan dankdag, ja veel om te danken maar ook soms zo moeilijk. Gods wegen zijn zo moeilijk te bevatten en toch danken voor alles wat Hij geeft. En bidden laten we dat vooral niet vergeten. :God dank U er bent maar ook God help me in al onze wegen.

  1. Das jong om dat al te hebben. Sterkte voor je vriendin.. God is erbij. Hij zal alles doen meewerken ten goede, voor wie van Hem houden. Dat zie je heel mooi bij Naomi en Ruth.. Dank U, Heer! (Vreemd dat namen opeens veranderen in bepaalde bijbelvertalingen)

  2. Ook ik was verblind door zorgen en moeiten maar Hij was het die voor mij zorgde voor alles heen. Dank dat ik U mijn Verzorger en Helper mag noemen. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *