In de hand van God

Voor alles wat gebeurt is er een uur,
een tijd voor alles wat er is onder de hemel.
(vers 1)

Lieve zussen,

Je kunt nóg zo je best doen, het is nooit zeker dat je het resultaat van je inspanningen zult zien.
Dat geldt voor alles waar we energie in stoppen.
Je steekt je beste krachten in de opvoeding van je kinderen. En toch kan het gebeuren dat je kind alles overboord gooit wat je hem hebt meegegeven.
Of je hebt veel geïnvesteerd in een relatie of een vriendschap. En toch onstaat er verwijdering of zelfs een breuk.
Je hebt je met hart en ziel ingezet voor je werkgever. En opeens word je ijskoud door een jongere werknemer vervangen.
Je hebt keihard gewerkt voor je eigen onderneming. En nu ben je failliet gegaan vanwege de nieuwe regels van de overheid.

We hebben niet in eigen hand of we wel of niet de vruchten zullen plukken van onze inzet. Ons zwoegen, zoals Prediker zegt. (vers 9)
Want al observerend komt Prediker tot de conclusie dat óók het genieten van het resultaat van je werk besloten ligt in Gods ondoorgrondelijke leiding. 
Het is lucht en leegte om te vertrouwen op je inzet.
Hoe vaak gebeurt het dat mensen sterven zonder ooit te mogen zien wat de uitwerking van hun inspanningen is!

Geeft dit je een machteloos gevoel?
Een gevoel van ‘overgeleverd zijn aan het lot’?
Gelukkig zijn we dat juist níet!
We zijn in Gods hand, ook al begrijpen we niets van alles wat hier onder de zon gebeurt.

Dit besef maakt ons ook klein.
Prediker 3: 1-8 bevat niet zomaar een lijstje tegenstellingen.
En de golfbewegingen van dit bestaan zijn allerminst willekeurig.
Zowel de goede als de kwade dagen vallen onder Gods bestuur.
Niets gaat buiten Hem om.
Als je daarop vertrouwt, kun je vanuit het diepst van je hart bidden:

HEER, hoe zou ik, kleine mens, kritiek hebben op uw beleid? Ik overzie dit leven onder de zon niet. En ik begrijp er soms niets van, zo oneerlijk is het. Maar ik weet dat U ‘alles wat er is de goede plaats in de tijd hebt gegeven’. (11) Ook deze week is mijn leven in uw hand. Zegen mijn inspanningen en laat ze vruchtdragen op uw manier en op uw tijd. Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Beste Gloria,
  Onder de zon in alle gebrokenheid kun je toch zeggen dat het of dat iets goed was deze dag. Ik hoop voor jou ook dat het, hoewel triest, ook wel een goede, troostvolle dag was. 1 Kor. 13, als alles volmaakte liefde is zijn wij allen bij Jezus en bij Vader. Tot dan blijft het bij vallen en opstaan 1 Kor 13 navolgen, uitleven.

 2. Wat een moeite in zoveel gezinnen. Ik voel mee. Mijn gebed is voor mijn zussen. Ik hou van jullie! Liefs 🌹♥️🙏🏼

 3. Lieve zussen,
  Dagelijks lees ik met verbazing en ontroering de reakties van jullie allemaal…ook met ontzag voor het diepe geloof dat er uit spreekt…soms ben ik er helemaal stil van…..
  Ik leef met mijn HELE hart met jullie allemaal mee en schuif stil aan in de rij van biddende zussen…..ik DANK keer op keer onze barmhartige Vader in de hemel, die ZO nabij is en ZO bewogen met ons….dat HIJ ons ZUSSEN schenkt, om met elkaar ons hart te delen en elkaar te bemoedigen….
  Om elkaar te steunen en vast te houden in gelovig gebed…
  Alleen al DAT overtuigt mij er dagelijks van hoe NABIJ onze Heer en God is…. Dank U, oneindig goede God, dat U dat mogelijk maakt!! Lieve zussen: houd moed…..Hij is ZO nabij…..

  1. Angelique wat heb je dat mooi verwoord! Zo voelt het voor mij ook! Dankjewel. Wat heerlijk dat we allemaal zussen zijn in geloof.

 4. Lieve zussen willen jullie ook voor mij bidden? Mijn enige zus heeft ASS en door verschillende omstandigheden een zware depressie gekregen. Ze wacht op een goede behandelplek. Naast mijn lichamelijke beperkingen moet ik nu ook voor haar zorgen. De wanhoop is mij ook nabij… Ik wil zo graag alles in Gods handen leggen maar ik neem mijn last elke dag weer op…

 5. Lieve zussen Jenny en Gloria, bid jullie Gods nabijheid toe ,in jullie verdriet !Weet dat jullie (en alle andere die het moeilijk hebben ) niet alleen staan!!Er is een wolk van getuigen om jullie heen ! We staan biddend naast jullie !

 6. Gisteren was het Vaderdag, maar eigenlijk is het voor ons als Gods kinderen iedere dag Vaderdag.! De dominee gaf ’n mooi voorbeeld hoe of ’n vader behoort te zijn, V -voorbeeld A aanvoerder van z’n gezin D dienaar E erflater (door z’n manier van leven laat hij iets na) R raadgever. En dan de vraag; kun je als vader zeggen dat je hieraan voldoet of aan nog iets moet werken om te zijn? Ja, heel confronterend voor de vaders onder ons.

 7. Zeker Gloria, ik bid jullie de rust toe die alle verstand te boven gaat.
  Die alleen onze God ons kan geven, in het bijzonder voor jouw vader.
  Hij is nabij.

  Liefs Anneke

 8. Hierbij de vraag of jullie voor mij en mijn gezin willen bidden. Door alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd (diagnose ASS bij mijn man en de depressie waarin hij is geraakt, de diagnose ADHD bij onze jongste, het weinig naar school gaan van onze 1 na jongste, het niet kunnen houden van een baan bij onze oudste (ik vermoed bij hem ook ASS), weet ik niet meer hoe ik verder moet. Merk de laatste maanden niet veel van Gods leiding in mijn leven. Ik ben zo moe van alles wat er al jaren speelt binnen ons gezin.

  1. Ook zonder (eigen) kinderen kan ik mij
   inleven – voor zoverre – in jullie situatie.
   Het is véél wat jij / jullie op je bordje krijgen. GOOI ALLES VOOR HÉM NEER
   ÁL JE BEKOMMERNISSEN; heb ik letter-
   lijk gedaan . ik voelde mij oneerbiedig tegenover onnze hoge, grote God, maar HIJ SCHONK VERHORING !! Jenny, het mág : ” Werp ál je bekommernissen op de HERE en HIJ ZÁL VOOR JULLIE ZORGEN !! ook ik zal voor jullie bidden.
   STERKTE EN BLIJF JE VERTROUWEN STELLEN OP HÉM, hoe moeilijk dat ook is.

  2. Veel sterkte Jenny, natuurlijk wil ik voor jullie bidden en stel je vertrouwen ondanks alles op God, hij kent jou en je gezin.

  3. Jenny, het is goed jouw kruis te delen. Je zou bezwijken.
   Ik weet wat het is als alles anders is dan je dacht. Als alles om je heen instort en je geen grond hebt om op te staan.
   Mijn 4 kinderen zijn nu volwassen, hoewel ze door hun beperkingen nog steeds nabijheid nodig hebben.
   Mijn ouders zijn oud, de angel van de pijn is weggenomen.
   Mijn man is milder geworden, er is weer contact.
   De Heer is mij in deze tijd alles geworden : mijn vader en moeder, mijn man, mijn kinderen, ALLES. Mijn ademtocht is HIJ.
   Dat bid ik ook jou toe.
   Neem 1 dag tegelijk, geef het geheel in Gods handen, zie op de kleine zegeningen.
   En weet dat jouw schat weggelegd is waar geen mot nog roest het kan verderven. Alle lieve woorden, al het geduld, alle inspanningen tegen de verdrukking in ( van wanhoop, van opgeven, van vluchten, van boosheid) worden bij de Heer bewaard.
   Alle boosheid en dingen die fout gaan omdat je zo overbelast bent, vergeeft de Heer. Dag aan dag. Hij gedenkt ze niet meer. Hij doet ze weg in de zee van de vergetelheid. Daarom mag jij ook al je fouten al je gebreken, al je schuldgevoel van het niet goed doen of te weinig doen, elke avond achter je laten. Vergeten. Als ze voor God niet bestaan, mag jij ze niet meetorsen. Elke dag een nieuwe frisse dag, waarin je rein bent, bekleed met het kleed van Zijn gerechtigheid. Uitdelen van Zijn liefde, van Zijn geborgenheid, van Zijn wijsheid. Zijn kracht wordt in jouw zwakheid zichtbaar.
   Mijn liefde en gebeden vergezellen je.

  4. Dan ga jij nu door een hele zware periode heen. Ik wens je heel veel sterkte!
   En ook al merk je niet veel van God, Hij is er wel, ik ga voor je bidden

  5. Lieve zus Jenny, wat een zware en moeilijke weg moet jij gaan.

   Wat goed dat je het met de zussen deelt.
   Ik sluit mij aan bij alle liefdevolle woorden van de andere zussen.
   Klamp je vast van de rots van behoud.

   Ik bid mee, veel liefs

  6. Lieve zus Jenny,

   Jouw reactie snijdt me door de ziel en ik kan met je meehuilen als ik me laat gaan.
   Als geen ander weet ik wat -welke vorm van autisme dan ook- doet met de betrokkenen en vooral ook met hen die om hen heen staan. Jouw man heeft nu de diagnose, maar ik vermoed dat jij al veel langer op je tenen loopt om zijn levenspatroon te volgen, zijn steun te moeten missen en -sterker nog- zelf voortdurend steunpilaar voor hem te moeten zijn. . En dan de kinderen mét en vermoede autisme…
   Lieve Jenny, het zal al je energie opslurpen en je steeds meer op achterstand zetten. Kun je geen hulp krijgen (in welke vorm dan ook) via de WMO of kerkelijke instantie? Dit hou je niet vol, zeg ik als ervaringsdeskundige. Hoe schrijnend kan het juist dan zijn dat je bij alle moeiten Gods leiding niet ervaart. Heel begrijpelijk. Natuurlijk mag je het naar Hem uitschreeuwen van ellende. Doe maar!
   Tegelijk wil ik je op het hart bidden om je verhaal in je omgeving naar buiten te brengen. Bel je eigen of een andere voorganger, maak een afspraak, stort je hart uit en laat zien dat je het niet neer trekt. Daar is moed voor nodig; vragen (en klagen) maakt je klein. Maar misschien wil God Zich dwars door jouw kleinheid en onmacht laten zien. Soms gebruikt Hij daar het hoofd; de handen en bovenal de liefde van anderen voor. Doen Jenny!

  7. Beste Jenny, wat herken ik jouw verhaal ! Ook bij ons in het gezin gaat alles heel moeizaam door ASS.
   De jongste woont nu in een groep.
   Waar we heel dankbaar voor zijn na twee crisis opnames. Dit was heftig
   En zijn we nog steeds aan het verwerken. Mijn man heeft geen energie meer om ook de oudste die nog steeds thuis woont en uiteindelijk ook dezelfde diagnose heeft te helpen. Het valt niet mee om alle ballen hoog te houden.
   En ook niet om je kind zo te zien ploeteren in allerlei verschillende banen die uiteindelijk weer op niets uitlopen . Het is lastig om de juiste hulp te vinden. En om geconfronteerd te worden met het besef dat het in gezinnen zonder beperkingen heel anders gaat.
   En toch weet ik dat de juiste hulp van God komt , en heeft gebed me overeind gehouden. Al moet ik met hele kleine dingen tevreden zijn.
   Ik weet zeker na alles wat gebeurd is achteraf dat ze wonderlijk beschermd worden door Hem. Dat houd me staande. Ook al voel ik me zwak soms.
   Verder is het belangrijk om tijd voor jezelf te maken om leuke dingen te doen om weer op te kunnen laden.
   Hou vol want Hij laat nooit los. Hij ziet ons ! Sterkte elke dag weer draagt Hij ons.

  8. Lieve Jenny en Gloria,
   Wat hebben jullie Gods kracht, genade en barmhartigheid nodig!
   Die wens ik jullie met mijn hele hart toe.Ik sluit me aan bij de vele zussen die voor jullie bidden. God hoort!

  9. Woorden schieten tekort. Alleen moet het gezegd: leg al je zorgen bij de Heer en laat ze daar. Zie uit naar wat Hij gaat doen..

  10. Lieve Jenny,
   In de winter van 2017/2018 ben ik enorm aangevallen door de satan.En op een avond, stond ik voor de wastafel, en schreeuwde ik het uit tegen God:
   God ik red het niet met U alleen!! Die zal wel boos dacht ik.

   maar toen ik na enige maanden weer aan het opknappen was, heeft Hij me toen duidelijk laten weten:
   Dat Hij toen geglimlacht heeft, en gedacht: IK RED HET WEL MET JOU!! En deze
   jongen van 66 is ver boven alles uitgetild door Hem, en nog elke dag zijn er
   nieuwe verrassingen voor me.
   Hou vol( nee dat hoeft jij niet Hij houdt het vol met jou en je gezinnetje) in de geestelijke strijd, hoe groot ook des satans geweld, want: Door het Leger van God, wordt iedere vijand geveld!!
   Hij is dichter bij jullie dan je vermoedt!!

 9. Amen… Vandaag zal vrij zeker mijn vader overlijden. Bidden jullie voor rust, kracht en de nabijheid van de Heer Jezus? Die ervaren we trouwens nu al.

  1. Goede morgen Gloria.
   Wat zal het een verdrietige dag worden ,heel veel kracht gewenst,ja ik zal voor jouw/jullie bidden🙏 Maar wat heerlijk dat jullie de nabijheid en rust van onze Heer Jezus,al mogen ervaren.
   Ik/Wij leven met jullie mee.
   Sterkte. Amen🙏

  2. Heel veel sterkte en kracht toegebeden voor vandaag en de dagen die komen. Dat onderstaand lied een bemoediging mag zjjn voor jullie allemaal.

   Opwekking 770 – Ik zal er zijn:

   Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam.
   Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan.
   Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim.
   Uw naam is ‘Ik ben’ en ‘Ik zal er zijn’.

   Een boog in de wolken als teken van trouw,
   staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou!
   In tijden van vreugde, maar ook van verdriet,
   ben ik bij U veilig, U die mij ziet.

   De toekomst is zeker, ja eindeloos goed.
   Als ik eens moet sterven, als ik U ontmoet:
   dan droogt U mijn tranen, U noemt zelfs mijn naam.
   U blijft bij mij Jezus, laat mij niet gaan.

   ‘Ik ben die Ik ben’ is uw eeuwige naam.
   Onnoembaar aanwezig deelt U mijn bestaan.
   Hoe adembenemend, ontroerend dichtbij:
   uw naam is ‘Ik ben’, en ‘Ik zal er zijn’.

   O Naam aller namen, aan U alle eer.
   Niets kan mij ooit scheiden van Jezus mijn Heer:
   Geen dood en geen leven, geen moeite of pijn.
   Ik zal eeuwig zingen, dicht bij U zijn.

  3. Een verdrietige maar ook ’n blijde dag om te weten dat je vader verlost is van pijn en verdriet. Natuurlijk mag het gemis er ook zijn hoor zusje. Heel veel sterkte de komende dagen. ij Abba verbonden; Nelie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *