Snoei mij, HEER

... en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer vrucht draagt.
(vers 2)

Lieve zussen,

Mijn buurvrouw heeft vorig jaar haar tuin opnieuw aangelegd.
We maken vaak een praatje, terwijl ze bezig is met de jonge planten.
‘Je moet ze helpen om hun draai te vinden,’ zegt ze dan. ‘Het was vorig jaar zo droog. En dat is het nog steeds. Ik heb zoveel geïnvesteerd in de tuin. Als ik nu niet extra naar de planten omkijk, redden ze het niet.’
Ik zie hoe ze zorgzaam een eigenwijze uitloper van een klimplant ombuigt. De loot had zich al een weg gezocht over het hek, naar de tuin van de buren.
En haar zorg is niet zonder resultaat.
De tuin is prachtig.
En ondertussen blijft de buurvrouw de planten begieten, bemesten en besnoeien.

God heeft ons het nieuwe leven gegeven.
Daarvoor gaf Hij zijn eigen Zoon.
Door het werk van de Here Jezus mogen we bloeien en vruchtdragen voor God, als nieuwe planten in zijn tuin.
Zou de Vader dan nu niet meer naar ons omkijken?
Gelukkig wel!
We moeten wortelen en ontwikkelen.
We hebben Gods zorg en aandacht elke dag hard nodig.
Zijn liefdevolle Vaderhanden begeleiden ons bij het groeien in het nieuwe leven.
Hij vormt, Hij voedt en verzorgt.
Want God weet precies op welke manier en op welke plaats wij het beste tot ons recht zullen komen.

Soms willen we precies de verkeerde kant op groeien.
Dan snoeit God ons.
In de Herziene Statenvertaling wordt gesproken van ‘reinigen’.
Dat is treffend vertaald.
Loze loten vragen energie van de plant, maar zitten ondertussen de groei en bloei in de weg.

Het is een bemoediging om te weten hóe God daarin te werk gaat.
God snoeit niet willekeurig met de grote heggenschaar, om jou flink kort te houden.
Hij snoeit zorgvuldig met het kleine snoeimesje. Hij ziet precies welke loten jouw leven in gevaar brengen en je onvruchtbaar zullen maken voor zijn tuin.

Het snoeiproces is voor ieder van ons verschillend.
Het is zeer persoonlijk. Iets tussen God en jou.
Zo kan een verslaving je in de weg zitten. God kan dan een mogelijkheid in je leven brengen waardoor je bevrijd mag worden van wat je gevangen houdt.
Of je rijkdom overwoekert je leven met God. Dan kan God zeggen: ‘Je hebt veel te veel. Je zit vol met lange, wilde loten. Voor een gezonde rank is ruimte nodig.’
Ook karakterfouten kunnen je flink belemmeren in het groeien.
God confronteert je met je trots, je neiging tot egoïsme.
Het kan een liefhebberij zijn, een sport, een relatie.
Misschien neem je teveel hooi op de vork. Je vruchten bestaan uit allemaal kleine druifjes…

Lieve zussen, God zal ook in de komende week voortdurend met ons bezig zijn.
Laten we erop vertrouwen dat zijn zorgende handen weten wat ze doen.
Hij kent de planten in zijn tuin.
Hij weet wat ze nodig hebben om helemaal tot hun recht te komen in zijn Koninkrijk.

Gebed: HEER, wilt U uit mijn leven wegsnoeien wat mijn groei en bloei in de weg staat. Laat mij vruchtdragen in uw tuin. Help mij om me aan uw zorgende handen toe te vertrouwen. Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Dank je voor je wijze uitleg, Anneke
  Wat hebben we elkaar nodig ook om van elkaar te leren.
  Laat die zon en die lucht maar komen, Vader.

  Liefs Anneke

 2. Lieve, lieve Grace, dank je wel voor je waardevolle reactie op wat ik schreef. Heel begrijpelijk dat je uitging van het feit dat het verongelukken van onze zoon voor mij als een bot gebruik van het snoeimes zou voelen…..
  Echter, daar doel ik helemaal niet op. Ik heb geen moment gedacht dat God hier bezig zou zijn met snoeien. Nee, God heeft het niet voorkomen, maar ik zie Hem niet als de ‘veroorzaker’ van dit vreselijke…en al helemaal niet als snoeiende Vader.

  Als ik denk aan het snoeien gaat het om heel andere zaken die mijn leven moeilijk maken. Er gebeuren dingen in mijn leven die me heel kwaad kunnen maken en die een makkelijke trigger vormen om ‘s flink uit te pakken naar de veroorzakers. Dát zie ik als snoeien…..het liefst zou ik vanuit mijn menselijke natuur reageren, maar God snoeit lelijke takken in mijn hart om mij te leren vanuit Zijn liefdevolle houding te reageren. Dat lukt; heel af te toe en daarin zie ik Zijn Hand.
  Maar……makkelijk is het niet en ik begrijp God daarin vaak ook niet. Sterker nog; ondanks mijn goede wil, geef ik me niet makkelijk aan Zijn snoeimes over…..

  Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar hier laat ik het bij. Nogmaals Grace, ik begrijp je reactie !!

  1. Fijn Lies, dat de tekst toch met de juiste bedoeling overgekomen is. Gods nabijheid toegewenst in je persoonlijke groeiproces. x Grace

 3. Wat ’n mooie uitleg Grace naar Lies en ons toe die dit lezen. Ja, dat geeft ’n heel andere kijk op als mensen om je heen sterven!

 4. Ik zie op de bovenstaande foto een snoeischaar liggen met een behoorlijk scherpe punt …………
  Oei wat kan dat zeer doen, maar ik heb het nodig Heer anders kan ik niet verder groeien en bloeien zoals U dat wil.
  Snoei mij hak mij kneed mij zodat ik steeds meer tot U eer mag leven, Vader.
  Dank je Grace voor deze opbouwende overdenking.
  Een gezegende week, Hij is bij ons in wat voor omstandigheid dan ook.

  1. Amen, Anneke3. Ik moet denken aan opwekking 598. “neem mij, Kneed mij, vorm mij, vul mij, ik leg mijn leven in Uw sterke hand”! Dat is wel een voorwaarde : ons leven en onze wil aan Hem overgeven! Ik vind trouwens “reinigen” een verkeerde vertaling in dezen. Reinigen, schoonmaken, het dekt de lading niet. Snoeien des te meer…

  2. Mooi lied Gloria, wat hebbe. We dit nodig.

   Terwijl ik het las dacht ik aan 763 Dit lied zong Kinga zo prachtig.

   Snoeien is inderdaad heel anders als schoonmaken. Denk dat snoeien dieper gaat.

 5. Een wijze overdenking Grace!
  Maar, eerlijk is eerlijk, ik denk niet dat Hij altijd het kleine snoeimesje gebruikt. Ik heb eerder het gevoel dat Hij voor mij een zware snoeitang gebruikt. Het zal nodig zijn, maar ik vind het snoeiproces uitermate pijnlijk.

  Lieve Kjersti,
  Nog bedankt voor je eerlijke en liefdevolle reactie van vrijdag j.l. Het doet me goed dat ik niet de enige zus ben die zich niet gedragen voelt.
  Ik kan niet voor een ander spreken, maar ik weet van mezelf dat ik wel eens te mooie woorden sprak…
  Niet omdat het zo voelde, maar omdat het zo hoorde…
  Jij hebt jouw lijden Kjersti; ik -op een andere manier-ook.
  Als ik hierdoor één ding geleerd heb dan is het dit: Ik hoef (en mag) me niet mooier voor te doen dan ik ben.
  Vader kijkt tot op de bodem van mijn hart en nodigt mij uit eerlijk te zijn in mijn spreken en schrijven. En dát lucht op!

  Iedereen een goede dag gewenst, Met liefde, Lies

  1. Dag Lies (en andere meelezende zussen), ik haak even in op je reactie.
   Het verlies van een dierbare kan het gevoel geven alsof er een deel van je weggerukt is. Zoals wat jij meemaakt in het verlies van je zoon.
   Toch is het niet zo dat het wegvallen van een geliefde per defenitie betekent dat God je daardoor snoeit. Onze dierbaren hoeven ons nieuwe leven met God helemaal niet in de weg te staan. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat God bepaald heeft dat de aardse taak van de ander klaar is. Hij heeft immers onze dagen in zijn boek geschreven.
   En Hij zal degenen (ook jou) die dat verlies moeten verwerken, nabij zijn en troosten.
   Als je er per definitie vanuit gaat dat God je geliefde wegneemt ‘om jou te reinigen’, kan dit je verdriet onnodig verzwaren. Zie de voorbeelden die ik in de overdenking noem. Het is een persoonlijke zoektocht om te leren ontdekken waarvan God je wil reinigen. Reinigen van iets wat je leven met Hem in de weg staat.
   Niet alle gebrokenheid die we in dit leven meemaken is hetzelfde als ‘door God gesnoeid worden.’ Veel liefs van Grace

 6. Wat een prachtig geschreven overdenking, Zo mooi en begripvol met de vergelijking van ons mensen naar God toe,iets wat jij/Ik nodig hebben iedere keer weer om ons op het juiste pad te houden, om elke keer toch weer bij gesnoeit te mogen worden, dit is echt de juiste overdenking om een nieuwe week te mogen en kunnen beginnen,
  Here God laat ons in u blijven groeien bloeien, O Heer laat mij in U blijven,groeien, bloeien, o Heiland die de wijnstok zijt.
  Door stroom, beziel en zegen mij,opdat ik waarlijk vruchtbaar zij!
  Amen🙏

  1. Anneke
   Jezus is de Ware Wijnstok, wij zijn de ranken.
   Als de rank ” gesnoeid” wordt is de Hand van de Meester dichtbij de rank.
   In Frankrijk zijn de ranken soms dicht bij de grond en spat er bij een regenbui viezigheid op de rank.
   Misschien wordt dat met reinigen bedoeld. Bij het snoeien komt er ook meer opening voor lucht en zon.
   Lees vers 8: hierin is Mijn Vader verheerlijkt, dat u veel vrucht draagt. Daar gaat het om! Alle eer aan Hem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *