Wat de herfst ons leert

Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.

Lieve zussen,

Wat is het prachtig herfstweer.
Toen ik gisteren door het bos liep, bedacht ik hoe mooi de symboliek van dit seizoen eigenlijk is.
O zeker, de herfst heeft ook minder mooie kanten.
Voor sommigen is de tijd ‘waarin de blaadjes vallen’ een moeilijke periode.
Er hangt een weemoedige sfeer in de lucht. 
De geur van natte bladeren en de donker wordende avonden vertellen ons dat de zomer voorbij is.
De bladeren sterven langzaam af en vergaan op de vochtige grond.

Maar aan sommige bomen en struiken kun je al duidelijk de knoppen zien waaruit weer nieuwe blaadjes zullen komen.
Doordat de boom zijn blaadjes laat gaan, heeft hij straks in het voorjaar genoeg energie om weer uit te botten.
En kijk eens om je heen.
Ik gleed bijna uit over de eikels en de kastanjes.
Vruchten in overvloed, overal verspreid.
Dichtbij de boom. Maar ook verder weg, meegenomen door een dier of een kind.
Kijk maar eens onder een eikenboom wat er gebeurt met de vruchten die de boom heeft laten vallen.
Overal zie je mini-eikenboompjes opschieten. De eikeltjes beginnen meteen te ontkiemen op de vochtige grond.

Terwijl de natuur sterft, is het nieuwe leven in de knoppen al aanwezig.
Terwijl het dor en koud wordt, zijn de vruchten al opgeleverd.

Dit alles deed me denken aan de woorden die Jezus sprak, vlak voordat Hij ging sterven.
Jezus nam de graankorrel als voorbeeld om duidelijk te maken dat het nodig was dat Hij ging sterven.
Zijn dood zou nieuw leven mogelijk maken!
Zijn sterven zou vrucht opleveren, in heel de wereld, in alle tijden.
Dichtbij en verweg. Overal op aarde is het Evangelie verspreid!

Sterven, om nieuw leven mogelijk te maken.
Dat deed Jezus voor ons!

Gebed: Vader, Schepper van de aarde, dank U voor dit prachtige seizoen waarin ik mag genieten van de oogst en de kleurrijke natuur. Daarin zie ik uw macht en grootheid. Wat ben ik dankbaar dat het sterven van Jezus Christus een nieuw leven voor mij mogelijk heeft gemaakt. Alle eer aan U! Amen.

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Reacties

 1. Here God,
  Ik wil U danken voor uw prachtige schepping,
  of het nu lente is, zomer, herfst ,of winter
  daar kan en mag een ieder weer van genieten.
  En voor mij is dat ook zeker deze periode
  als je goed de ogen opent is er iedere dag
  weer een zeldzaam tafereeltje.
  Here God dank U dat het
  Grace weer zo mooi hebt over gebracht.
  Ook vandaag mogen we weer
  van een na zomerse dag genieten.
  dank U Amen.

 2. Dank je Grace, dat je het zo mooi voor ons uittekent a.h.w.
  Wat heerlijk toch dat we zo mogen en kunnen genieten van deze mooie dagen. Als je kunt, lieve zussen, maak vandaag een wandeling, door het bos, langs de weidevelden of langs het strand, bij een rustige zee en een blauwe lucht. Geniet van de bergen Arja, fijne dagen in Oostenrijk! En in de rust van de natuur mogen we stilstaan en denken: O God, hoe groot zijt Gij!
  Dank U voor het nieuwe leven dat U gaf en wilt geven aan ieder die gelooft. Fijne dag allemaal.

 3. Amen vader ,wat is de natuur mooi ,ook ik heb een mooi uit zicht,het water zo glad de bomen die hun bladeren laten vallen,God heeft een mooie wereld geschapen dank daar voor.
  Crace had was weer mooi over denking.
  Lieve groet Annette.

 4. Ooit las ik een stukje van iemand die een zomerdepressie had. Nooit eerder gehoord, maar Ik wist het direct; daar heb ik ook last van! Niet in een beklemmende mate, maar tóch! De afgelopen zomer duurde me te lang. De zon; de droogte; een grasmat om van te huilen…..

  Ook nu schijnt de zon, maar anders. Ik kijk vanuit het raam uit op een park. Op afstand staat een statige eik waarvan het nu geel wordende blad prachtige kleuren oplevert.
  Ik geniet van de lage zon en van lange schaduwen.
  Gisteren toen ik de was ophing hoorde ik een prachtig vogelriedeltje. En nu het blad valt en m’n ogen zochten, zag ik hem zitten. In de top!
  De goudvink!! Wat een geschenk.

  En terwijl ik dit schrijf denk ik; je vervlakt de overdenking van Grace. Misschien is dat ook zo, maar misschien heb ik vandaag genoeg aan wat mijn ogen zien en mijn oren horen. Van de herfstgeuren in m’n neus en knisperend blad onder m’n voeten…..

  Schepper God, ik dank U voor de herfst!

  1. Geniet Lies. De herfst is prachtig 🍄🍁🍂☀️🍂🍁🍄 Geknisper, de geuren, de kleuren en vooral het soms hele prille nieuwe leven nog beschermd in de knop…..🎁 van onze vader! X

 5. Zo mooi weet Grace. Wat een gave heb je van God gekregen. Ook ik ben dankbaar dat ik door het sterven van Uw Zoon nieuw leven heb gekregen!! U heeft Uw Zoon voor ons laten lijden…wat zijn wij veel waard in Uw ogen. Laten we ons dat goed beseffen, iedere dag weer,amen. Fijne, zonnige dag zussen. Ook voor de zussen die denken fijn? Hoezo?? HIJ is bij je, amen. 🌹

 6. Amen. Ik geniet van de natuur bij ons thuis! Maar ook nu we twee dagen in Oostenrijk zijn. Wat is het hier prachtig. Soms te mooi om te bevatten. O God wat hou ik van de natuur. Dank U wel voor de seizoenen, dank U wel voor de prachtige bergen. Dank U wel dat ik daar van mag genieten!!! Amen

  1. Fijn Arja dat je kunt genieten. Dat je je nog mag verwonderen over de bergen…. dat je de Schepper ziet in al Zijn werken.
   En weet je; de kroon op al het moois om je heen ben jij!
   Ik hoop en bid dat dit genieten je innerlijk weer wat zal kleuren. Liefs Lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *