Vooruitkijken

Broeders en zusters, ik beeld me niet in dat ik het al heb bereikt, maar één ding is zeker: ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt.

Lieve zussen,

Ik beeld me echt niet in dat ik al volmaakt ben in het kennen van Christus, zei Paulus. Ik houd vol door de hoop die ik heb voor de toekomst. Ik vergeet wat achter me ligt en richt me op wat vóór me ligt.
En het was bepaald niet niks wat er achter Paulus lag. 
Vroeger was hij een hater van Jezus Christus geweest.
Hij had de eerste christenen wreed vervolgd.
Wat een verleden!
Paulus besefte hoe groot de genade was die God hem geschonken had.
Jezus Christus had hem letterlijk bij zijn nekvel gegrepen, daar op de weg naar Damascus! (lees Handelingen 9)

Wat had Paulus een berouw gehad.
Hij brak radicaal met zijn oude leven.
Alles wat hij had bereikt liet hij voor wat het was.
Hij wilde nog maar één ding: Christus dienen.

Stel dat Paulus in zijn werk als apostel steeds achterom had gekeken. Dat hij gebukt was blijven gaan onder schuldgevoel, dat hij zich in zijn werk had laten hinderen door wroeging.
Dan had hij toch zijn taak niet goed kunnen doen?
Paulus wist dat hij een nieuwe kans van God had gekregen.
Hij had gebroken met zijn verleden en was door Gods genade een nieuw leven begonnen.
Paulus mocht vooruit kijken!
Hij richtte zich nu met al zijn krachten op zijn nieuwe doel: zijn werk in het Koninkrijk van God.

Wat een bemoediging voor ons, zussen.
We hebben allemaal ons verleden.
Gebeurtenissen hebben je gevormd en misschien zelfs beschadigd.
Je kunt een last met je meedragen, een last van schuldgevoel en wroeging.
Had je maar andere keuzes gemaakt in het verleden…
Dit alles kan je belemmeren in het voortgaan.
Het kan je dagelijks hinderen in de taak die je te doen hebt.

Paulus wil niet zeggen dat we net moeten doen alsof er niets gebeurd is.
Lees maar wat hij in 1 Korintiërs 15:9 schrijft:

Want ik ben de minste van de apostelen, ik ben de naam apostel niet waard omdat ik Gods gemeente heb vervolgd.

Het verleden is niet uit te wissen.
Het kan zelfs gevolgen hebben die altijd merkbaar zullen blijven.
Maar laat je er niet door belemmeren in de taak die God je vandaag geeft.
Bij God is altijd een nieuw begin mogelijk!
Als je berouw hebt en met verkeerde dingen gebroken hebt, mag je vooruit kijken.
Je mag je energie stoppen in iets wat constructief is:
het nieuwe leven dat God je schenkt en de taak die Hij je daarin geeft!

Gebed: Dank U, Heer, dat ik bij U altijd opnieuw mag beginnen. Geef mij de moed om vandaag mijn energie te gebruiken voor de taak die U mij geeft. Ik loof U om het nieuwe leven dat U mij geeft! Amen. 

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. Ik lees dit stukje nu pas. Normaal gesproken lees ik het ‘s morgens maar doordat ik op reis bent loopt alles anders.
  Dit stukje komt binnen….raakt me in m’n ♥️. Ook ik loof U om het nieuwe leven dat U mij hebt gegeven. Ik probeer niet achterom te kijken maar soms lukt het niet. Ik liep vanmorgen op Het Boomtoppenpad (is op YouTube te zien) en wat heb ik genoten!! Genoten van de natuur met de schitterende herfstkleuren. En bovenal van het feit dat ik hier mag zijn. Zo bijzonder. Ik bid U om zelfvertrouwen, dat heb ik zo nodig. De toekomst ga ik met U Vader. Ik kan en wil het niet (meer) alleen. Blijf dicht bij me Heer, wilt U mij voor struikelen behoeden! Amen. 🙏🏼 Liefs lieve zussen vanuit het Bayerische Wald. 🌹

 2. Mijn dank Grace,ook deze dag weer.

  TOEKOMST
  wij zijn door onze God
  voor eeuwigheid geschapen
  dat geeft ons aardse lot
  totdat wij eens ontslapen
  oneindig perspectief
  het aardse leed moet wijken
  de toekomst wordt ons lief:
  God kan zijn doel bereiken

 3. Dank je Grace,

  In het leven van Paulus is een duidelijke scheidslijn te zien tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ Paulus.
  Als ik naar mijn eigen leven kijk is dat minder goed zichtbaar. Ik heb van kindsafaan geloofd; geen mensen vervolgd en ik ben nooit een wreedaard geweest.

  Waar ik wel heel gevoelig voor ben is: ‘het doen van goede werken’, alsof ik daarmee toch een stukje schuld kan inlossen. Alsof ik God daarmee tevreden kan stemmen. Dat zit in mijn aard en dat sloot prima aan bij wat ik thuis, op school en in de kerk hoorde.
  Ik vond christen-zijn vooral vermoeiend!

  Die ‘oude’ mens is Goddank voor een belangrijk deel veranderd in een nieuwe schepping. Niet op een rigoreuze manier zoals bij Paulus, maar stukje-bij-beetje.

  Voor mij is achterom kijken soms zinvol om mijn veranderingsproces weer helder in beeld te zien.
  Ik besef steeds meer dat ik van genade aan elkaar hang en dat ik uit liefde voor mijn bevrijding het goede kán en mág doen. Mijn goede werken dragen niet bij aan het afbetalen van schuld, want al mijn schulden zijn voldaan.

  Achteromkijkend ervaar ik dankbaarheid en zo kan ik mijn weg met de Heer in vreugde gaan; totdat Hij komt!

  ‘Kom Here Jezus, ja, kom spoedig. Amen!

  1. Lies,hier ben ik het helemaal mee eens, En in dat spoor mogen we als verloste zondaars verder gaan!!!!En Zijn licht laten zien aan de mensen om ons heen en -misschien- DE WEG wijzen naar Wie jouw en mij heeft vrijgekocht!

  1. We mogen God iedere dag danken, dat Hij ons heeft vrijgekocht. Hij weet wel dat we nog kunnen zondigen, maar hoeven dat niet te doen als we heel bewust leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *