De werkelijkheid

In mijn angst had ik gezegd:
‘Ik ben verbannen uit uw ogen,’
maar U hebt mijn smeekbede gehoord
toen ik U om hulp riep.

Lieve zussen,

Ik krijg regelmatig mailtjes waarin zussen schrijven over angst.
Ze verlangen intens naar de rust en veiligheid die God ons biedt.
Ze bidden en bidden.
Maar de angst blijft hen kwellen.

Angst kan je totaal in de greep hebben.
Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor je lichamelijke, psychische en geestelijke gezondheid.
Angst kan je verlammen en blokkeren.
Angst kan je ondoordachte dingen laten doen en in totale paniek brengen.
Je kunt letterlijk ziek zijn van angst.

Ja, angst is een monster.
Het monster dat precies het tegenovergestelde bewerkt dan Gods liefde.
Angst bedreigt en benauwt je, het beneemt je alle vreugde.
Terwijl Gods liefde juist veiligheid, ruimte en rust geeft.
Angst kan de werkelijkheid zó vervormen, dat je ervan overtuigd bent dat het de realiteit is.

Maar als je dit alles tot je laat doordringen, kan dit je juist helpen.
Net zoals je ziet bij David in psalm 31.

In mijn angst had ik gezegd: ‘Ik ben verbannen uit uw ogen.’

Zijn angst gaf hem het bizarre idee dat God met hem had afgerekend.
De angst deed hem dingen geloven die God nooit zou doen.
Terwijl diezelfde David zulke mooie liederen over Gods rust en liefde had gemaakt!
Moet je nagaan wat de angst met hem deed…

Zo kan dat ook bij jou zijn.
In je angst kun je denken dat je er alleen voor staat.
Je angst kan je vertellen dat je te slecht bent om Gods kind te zijn, dat God je in de steek laat of je niet hoort en ziet.
Je angst kan je laten denken dat God het op jou voorzien heeft en dat het met jou nooit goed zal aflopen.
De angst vertelt je leugens.

… maar U hebt mijn smeekbede gehoord toen ik U om hulp riep …

God hoort je.
Niet pas als je zélf weer contact met God ervaart, maar midden in je angst!

Liefs van Grace

Mail: grace@zussenliefde.nl
Deel je gedachten op Facebook Zussenliefde
Instagram: @zussenliefde.nl

Advertentie

Waarom zie ik dit?

Reacties

 1. lieve Hendrien,
  Wat moeilijk voor je, geef niet op…..we gaan voor jou bidden….
  Dat gaat iets doen , daar mogen we op vertrouwen. God heeft
  het in Zijn Woord belooft.
  Heel veel sterkte.

  1. Loeve Hendrien,
   Ook ik had een angststoornis ontwikkeld door een vreselijke jeugd van misbruik en emotionele verwaarlozing. Jezus begrijpt ons! Hij is het die zijn Vader vroeg, mag deze beker aan mij voorbij gaan en zijn zweet werd als bloed. Niemand begrijpt jou beter dan Hij…….ik ben mijn angst aan gaan kijken en ik ging er niet meer voor op de vlucht. Ook liet ik mij niet meer aanklagen omdat ik begrip voor mijzelf kreeg en ik weet dat ik een kind van God ben en dat heeft niets met onze gevoelens te maken…..er is hoop lieve Hendrien en ook ik zal voor jou situatie bidden.

   Dikke knuffel, Tineke

 2. Een heel moeilijk onderwerp, ik zat te wachten op reacties.
  Als je veel meemaakt, verlies van veel geliefden, dan kan het je soms
  aanvliegen. Je weet God is dichtbij, met z,n Heilige Geest en toch…
  Je voelt je verlaten….laat het maar merken en spreek met goede
  gelovige vrienden…..en blijf in gebed ……en noem Zijn Naam ,JEZUS.
  Aan Uw voeten Heer is de hoogste plaats. Dicht bij U.
  Voor alle zussen die dit meemaken heel veel sterkte !

  1. En hoe zit het dan met een angststoornis? Ik lijd daar al bijna 20 jaar aan, terwijl ik ook een kind van God ben, daar geloof ik in. Maar ondertussen houdt de satan mij gevangen, heeft mijn man me verlaten en is mijn gezin stuk….. Ik geloof dat God almachtig is en deze wereld en dus ook mijn leven in Zijn Hand heeft, maar oh, ik zou het zou graag ervaren, die rust en vrede waar jullie het over hebben……

 3. Ik denk dat in de reacties hierboven 2 dingen doorelkaar gebruikt worden die heel verschillend zijn. Je kunt angst hebben voor “grote dingen”. Bijvoorbeeld voor een operatie. Dan kijk je teveel naar je eigen innerlijk. En wordt er veel door satan ingefluisterd. Vraag dan aan God om verlost te worden van die angst. Je kunt ook bang zijn. Bijvoorbeeld voor spinnen. Bang zijn voor iets zit dan ik je (karakter)eigenschappen.

  1. Heel helder, Jenny! Er zijn verschillende soorten angst.
   Het gaat hier om de angst die je vertrouwen op God doet wankelen. Daar maakt de satan handig gebruik van.

 4. dus als je bang bent,is dat een teken dat je je niet hebt overgegeven aan de Heer.
  rare redenering.ik ben ook wel eens bang,maar ik ben een kind van God. hallelua. Miep.

  1. Wat heeft David veel angst gehad, Miep. En hij was al die tijd Gods kind.
   Zoals ik aan het einde schreef: ‘God hoort je. Niet pas als je zélf weer contact met God ervaart, maar midden in je angst!’
   Het is precies zoals je zegt. Het is niet afhankelijk van onze angst of wij Gods kind zijn of niet. Gelukkig niet!
   Liefs van Grace

 5. Als je angstig bent,
  is het altijd goed om met God te bidden/praten.
  Dan kom je tot rust en de angst verdwijnt.
  God is getrouw zijn woorden falen niet.
  Heel veel sterkte voor de zussen
  die met angst te maken hebben.

  Fijne dag voor alle zussen

 6. Tja jammer dat er nog altijd christenen zijn die bang zijn. Sterkte ermee. Ik heb mij allang geleden helemaal aan de Here overgegeven. En ik krijg veel rust.

  1. Dat wil niet zeggen dat zij zich nog niet helemaal hebben overgegeven,Elly.Wees voorzichtig om die woorden uit te spreken,want die kunnen heel pijn doen en juist bewerken dat die mensen zich weer schuldig gaan voelen!En niet goed genoeg om bij Vader te komen.

  2. Heeft er niks mee te maken of je christen bent.
   Ook kinderen van God kunnen gevangen worden
   Door angst en paniek!
   God zelf weet hoe dat voelt want Hij heeft het zelf ervaren.

 7. De angst is van de boze, die wil ons ook graag in zijn macht. Maar de komst van de Here Jezus heeft het kwade overwonnen voor altijd en eeuwig. Als wij ons te slecht voelen, dan zijn wij ons juist bewust dat we zondaar zijn en dat is juist goed, daar moeten we ons ook bewust van worden, want dan weten we dat we Hem nodig hebben als onze Verlosser! Zie op Hem, niet op de omstandigheden.
  Een zustergroet.

 8. I have discovered that to get ahead of fear means to be very disciplined in your mind when it comes to surrendering thoughts and bringing intentional, verbal praise and worship to God.
  If I am going to be fearful, it is at night time and it is so important to go to sleep with thoughts of who God is. It changes everything. He is faithful and wonderful!

  1. It is so quiet and fine to get this thought’s its given you rest
   You always may talk to with God,he is their always for his child
   and it given your rest.special in the night.
   Have a good day bay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *